Vytápění

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Zdroj: Freepik.com

Topení uhlím je jednou z nejlevnějších variant

Topení černým a hnědým uhlím patří k nejlevnějším způsobům vytápění, a to i přesto, že zdražilo o několik desítek procent. Bez problémů byste měli v České republice sehnat hnědé uhlí, kterého je u nás dostatek. S černým uhlím, které většinou pochází z Polska, už je to o něco těžší, protože jde rychle na odbyt, i tak byste ale neměli mít větší potíže s jeho koupí.

Čím topí Češi?

Lidé v České republice nejčastěji topí plynem, který ale donedávna v drtivé většině pocházel z území Ruska a v těchto chvílích způsobuje velkou nejistotu v nejedné domácnosti. Hned za plynem využívají české domácnosti ve velkém kotle na tuhá paliva, kterými je kromě dřeva i zmíněné uhlí. Moderní kotle na uhlí mají účinnost až 90 %. Emise jsou pak srovnatelné s kotli na biomasu.

Je topení uhlím rizikové pro zdraví?

Už dlouhodobě je ve světě trend určitého odklonu od vytápění tuhými palivy, jako je právě dřevo nebo uhlí. Benefitem by mělo být čistší ovzduší, které dýcháme.

Zhruba polovina elektřiny a tepla se vyrábí z uhlí. Nejmodernější uhelné kotle se dokonce řadí mezi ekologické zdroje tepla. Vzhledem k určitému obratu směrem k ekologii by se možná mohlo zdát, že topení černým a hnědým uhlím je neekologické. Ve skutečnosti jde spíš o to, v jakém kotli uhlí spalujete. Vyměnit byste měli staré kotle 1. a 2. emisní třídy (tu najdete na výrobním štítku). Kotle vyšší emisní třídy mají vyšší kvalitu a méně škodí životnímu prostředí.

Je na vytápění lepší dřevo, nebo uhlí?

Dřevo je obnovitelným zdrojem energie, je ale potřeba ho pálit suché. S tím se pojí fakt, že na koupi dřeva musíte myslet ideálně rok až dva dopředu, aby vám uskladněné pod přístřeškem stihlo dostatečně vyschnout na další topnou sezónu. Je to z toho důvodu, že suché dřevo bude lépe hořet a také vám ve finále poskytne více tepla. Uhlí je neobnovitelným zdrojem a jedná se o nejlevnější palivo. Dřevo je ale v jeho těsném závěsu, a pokud si ho navíc zpracujete sami, pak může být i levnější než uhlí.

Co tedy dělat a čím topit nejen v zimě?

Vzhledem k tomu, že situace se neustále mění, navyšují se ceny plynu i elektřiny a do hry vstupují moderní technologie, jako je tepelné čerpadlo, fotovoltaická elektrárna, solární panely na ohřev vody atd., je potřeba mít vždy nějaký záložní plán. Ideálně byste měli mít doma 2 zdroje. Může to být například tepelné čerpadlo a záložní zdroj v podobě krbu na dřevo nebo kotle na uhlí. Topíte-li plynem, je dobré mít ještě kotel na tuhá paliva nebo tepelné čerpadlo apod.

Nezapomeňte na kontrolu, případně revizi komínu

Některé české domácnosti přecházejí zpět na využívání kotlů na uhlí. Je ale nutné zajistit revizi komínu, a to především tehdy, pokud komín nebyl nějakou dobu v provozu. Komín je třeba profesionálně vyčistit od sazí a zkontrolovat, zda se v něm nenacházejí trhliny.

 

15. 10. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Kdy začíná topná sezóna a jak během ní topit v bytě nebo rodinném domě?

Kdy začíná topná sezóna a jak během ní topit v bytě nebo rodinném domě?

Zajímá vás, jak je to s topnou sezónou a co najdete ve vyhlášce? Máme pro vás i několik šikovných tipů ohledně vytápění bytu i rodinného domu, které se vám budou hodit.

2. 10. 2022

Nejčtenější články