Fotovoltaika

Ostrovní solární systém. Pro koho je vhodný a má vůbec smysl?

Zdroj: Freepik.com

Ostrovní systém, nebo klasická fotovoltaika napojená na distribuční síť?

Solární panely na střechu si pořizují většinou lidé, kteří chtějí být co nejméně závislí na dodavateli energií a chtějí ušetřit za elektřinu. Proč píšeme co nejméně závislí? S klasickou fotovoltaikou napojenou do distribuční sítě je to trochu jinak než s ostrovním solárním systémem.

 

Klasická fotovoltaická elektrárna

Fotovoltaika je napojená do distribuční sítě. S dodavatelem energií si můžete vypomoct. Ve chvíli, kdy vyrobíte elektřiny tolik, že ji nespotřebujete, můžete přetoky poslat zpět do sítě nebo využít například elektřinu pro soláry a až ji budete potřebovat, vezmete si ji zpět. Elektřina pro soláry v podstatě funguje jako vzdálená virtuální baterie, ze které si pro svou potřebu odeberete zpátky „zelenou energii“. Nejste sice zcela nezávislou a samostatnou jednotkou, na druhou stranu se můžete spolehnout, že vám elektřina nedojde.

 

Ostrovní solární systém

Ostrovní solární systém se naproti tomu používá v odlehlejších místech, kde není přístup k rozvodné síti. Někdy ale o tomto řešení uvažují i nadšenci, kteří se od dodavatele elektřiny chtějí zcela odstřihnout.

 

Od distribuční soustavy se můžete izolovat, ale budete potřebovat:

  • Zbudovat ostrovní solární systém od odborníka, který se tím zabývá. Počítejte s tím, že vstupní investice se bude pohybovat okolo 400 tisíc korun.
  • Neobejdete se bez baterie. Veškeré přebytky elektřiny, které nespotřebujete, uložíte do ní.

 Ostrovní elektrárna přináší i negativa

Zdálo by se, že je to vlastně stejné jako klasická fotovoltaika na střechu a není problém se odpojit od dodavatele elektřiny a fungovat nezávisle. Ostrovní solární systémy přinášejí ale několik problémů, které budete muset řešit.

  • Občas vám elektřina dojde. A problém budete mít hlavně v zimních měsících, kdy je slunečního svitu méně a fotovoltaika jednoduše nezvládne vyrobit dost elektřiny, i kdyby byla sebelepší. V našem mírném podnebí je hodně zatažených dní. Jakmile nejste připojeni na síť, přijdou chvíle, kdy budete bez proudu či bez teplé vody.
  • Jelikož se stanete závislí skutečně jen na vlastní vyrobené elektřině, musíte řešit neustálou údržbu Například zaprášené solární panely, pokryté pylem nebo vrstvou sněhu, která sama nesjede, vyrobí elektřiny méně a klesá jejich výkon. A menší výkon znamená méně elektřiny a ve vašem případě to může být opravdu velký problém, protože nebudete mít záložní pomoc v distribuční síti.
  • Ostrovní systém vás ve finále vyjde dráž než fotovoltaika napojená do sítě. Musíte si pořídit také sestavu baterií. Nejčastěji se jedná o tzv. olověné solární baterie, které jsou stavěné na dlouhé nabíjení a vybíjení. Používají se také lithiové baterie, které jsou dražší, ale zvládnou hlubší vybití a vyznačují se delší životností. Údržba a nákup dalších komponentů k ostrovní elektrárně vás vyjde dráž. Oproti tomu Battery Box k fotovoltaice napojené na síť vydrží až 16 let a zvládne napájet spotřebiče v domácnosti i v případě, že by došlo k výpadku.
  • Samostatnou kapitolou je pak najít kvalitní firmu, která vám ostrovní solární systém navrhne a nainstaluje. Ve chvíli, kdy budete mít například instalovaný nespolehlivý střídač, budete mít najednou z provozu vyřazenou celou elektrárnu a zůstanete bez proudu.

 Fotovoltaika na střechu není jen o snížení účtů za elektřinu

Ať už si chcete pořizovat ostrovní solární systém nebo fotovoltaiku s připojením k distribuční síti, je třeba si říct, že v obou případech byste měli mít i jinou motivaci než jen finanční úspory za dodávku elektřiny. U fotovoltaiky s připojením do distribuční sítě nejste zcela nezávislí. U ostrovního systému sice ano, ale budete se potýkat s řadou problémů nejenom se samotným systémem, ale hlavně s nedostatkem elektřiny. S fotovoltaikou napojenou do distribuční sítě se stáváte alespoň částečně nezávislými, jednáte ekologicky, protože odebíraná elektřina je z obnovitelných zdrojů a vždy budete mít elektřiny dostatek. Aby se vám solární panely vyplatily i finančně, rozhodně je třeba zažádat o státní dotace, které pořízení fotovoltaické elektrárny na střechu sníží až o 50 %.

 

Tip! Rádi vám s fotovoltaikou pomůžeme a najdeme pro vás nejlepší možné řešení na míru. S fotovoltaikou na klíč se nemusíte o nic starat. Vyřídíme za vás dotace, solární panely nainstalujeme, připojíme vás k distribuční sítí a vyřídíme veškerou administrativu. Podívejte se na reference fotovoltaiky na klíč a zjistěte, jak byli spokojení zákazníci před vámi.

 

 

 

14. 6. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla? Rádi byste rekonstruovali svůj dům a lépe ho zateplili nebo chcete víc využívat dešťovou vodu? Na spoustu aktivit, které souvisejí s obnovitelnými zdroji a energetickou úsporou, můžete čerpat peníze z dotačních programů. Které to jsou pro rok 2023, vám řekneme v článku.

27. 3. 2023
Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zajímá vás, zda se k fotovoltaice vyplatí virtuální baterie? Jak to vlastně celé funguje a skutečně se to finančně vyplatí?

20. 3. 2023
Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Máte doma fotovoltaickou elektrárnu a zajímá vás trochu podrobnější popis toho, z čeho se vlastně taková fotovoltaika skládá a jak vám doma vyrábí elektřinu ze slunce? Pojďme se na to podívat detailněji.

16. 9. 2022
5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Výroba vlastní elektřiny je skvělým krokem k nižší závislosti na dodavateli elektřiny a větší energetické soběstačnosti. Aby vám fotovoltaická elektrárna dobře sloužila a abyste využili její potenciál opravdu na maximum, je potřeba přenastavit si některé své zvyky nebo zavést nové.

16. 9. 2022
Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Výrobci solárních panelů uvádějí, že jsou téměř bezúdržbové. To je pravda, ale co dělat s prachem a pylem během jara nebo se sněhovou pokrývkou v zimě? Aby panely přijímaly dostatek slunečního záření a jejich výkon byl optimální, musíte povrch udržovat co nejčistší. Jak o ně správně pečovat?

13. 9. 2022

Nejčtenější články