Vytápění

Porovnání nákladů na vytápění – čím se vyplatí topit?

Zdroj: Unsplash

Každý, kdo staví nový dům nebo se pouští do rekonstrukce staršího objektu, stojí před otázkou, jaký způsob vytápění zvolit. Cíl je jasný – najít vhodný poměr mezi investicí do výtopného systému a pozdějšími náklady na provoz tak, aby příliš nezasáhl vaši peněženku. V dnešní době by se také neměla přehlížet problematika ekologické zátěže některých druhů paliv. A především by vám po zvážení všech těchto faktorů mělo být doma teplo. Přinášíme vám proto porovnání nákladů na vytápění, a to plynem, elektřinou a pomocí krbu.

Vytápění plynem

Vytápění zemním plynem se vyplatí zejména u starších budov, které nejsou dokonale zateplené. Plynové kotle se totiž vyznačují vysokou účinností, která si s tepelnými ztrátami poradí. Pokud je zde navíc přítomná plynová přípojka, investice do plynového kotle a rozvodů je už poměrně finančně únosná. U nových staveb je třeba plynovou přípojku často teprve zhotovit, což výrazně navýší vstupní náklady.

Co se týče ceny zemního plynu, stále se drží pod cenou elektrické energie. Když se navíc rozhodnete investovat do tzv. kondenzačního kotle, který efektivněji pracuje s tepelnou energií, roční náklady na vytápění ještě klesnou. Vytápění plynem je navíc velmi jednoduché z hlediska obsluhy a údržby. U všech plynových kotlů je ale třeba počítat s pravidelnými revizemi odborníkem.

Vytápění elektřinou

Že je vytápění pomocí elektrické energie příliš drahé, je častý mýtus. Pravda – pokud se rozhodnete vytápět velkou nezateplenou budovu s několika místnostmi pouze elektrickými přímotopy, skutečně si sáhnete hlouběji do kapsy. V dnešní době však existuje mnoho velice důmyslných řešení, která zajišťují maximální využití elektrické energie s minimálními ztrátami. Zejména pak u nových budov s kvalitní izolací je elektřina velice oblíbené médium, a to hlavně díky nespočtu možností, jak ji můžete pro vytápění využít. Hodí se také do malých místností nebo dřevostaveb, kde snadným způsobem zatopíte během chvilky.

Možností, jak využít elektrickou energii je mnoho. Výhodou je, že instalace většiny elektrokotlů nebo přímotopů je rychlá a finančně nenáročná. Elektřina je dostupná téměř všude, proto se hodí i do odlehlejších rekreačních objektů. U novostaveb si lze pohrát s instalací úsporného podlahového vytápění nebo tepelného čerpadla. Tepelné čerpadlo je sice finančně nákladné při koupi, ale výrazně snižuje následné náklady na provoz. Elektřinu totiž spotřebovává pouze k pohonu čerpadla, nikoliv k samotnému vytápění. To je zajištěno z přirozených zdrojů okolního prostředí.

Vytápění pomocí krbu

Asi každému se líbí romantická představa plápolajícího ohně v krbu. Nemusíte se ale bát, že pomocí krbu vytopíte pouze místnost, ve které je umístěn. Krby nebo krbová kamna mohou být totiž opatřena tepelným výměníkem, který rozvádí teplý vzduch nebo vodu klidně po celém domě. Takové vytápění si ale žádá poměrně vysokou investici, nemluvě o výběru vhodného systému, který musíte instalovat víceméně na míru vašemu domu. Krbové vytápění se tedy hodí spíše k doplňkovému vytápění v kombinaci například s elektrickým proudem.

Vytápění krbem si žádá neustálou obsluhu, i když i v tomto bodu se technologie posouvá neustále dopředu a nabízí řadu akumulačních prostředků, které teplo distribuují i po zhasnutí ohně. Oproti elektrickému proudu a zemnímu plynu jsou ale náklady na provoz mnohdy až o polovinu nižší. Také z ekologického hlediska se jedná o velmi „zelenou“ volbu. Co se ale týče instalace, jedná se o jednu z nejsložitějších variant, zvlášť pokud se rozhodnete krbem vytápět celý dům.

Při výběru systému vytápění tedy nezapomeňte zodpovědně posoudit velikost a zateplení objektu, stejně jako částku, kterou jste ochotni investovat do koupě potřebných komponent. To, že něco funguje pro souseda, totiž nemusí fungovat pro vás.

15. 12. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články