Fotovoltaika

Výkon fotovoltaických panelů v zimě. Vyrobí dost?


Zdroj: Freepik.com

 

Fotovoltaické elektrárny na střeše jsou stále oblíbenější. Díky nim doma vyrobíte čistou elektřinu bez emisí nebo nutnosti doplňování paliva. Výrobci fotovoltaik udávají průměrnou životnost mezi 25 až 30 lety. Domácnosti používají vlastní vyrobenou elektřinu na vytápění, ohřev vody i k dobíjení elektromobilu, který si v rámci celé Evropy získává čím dál víc příznivců.

 

Účinnost fotovoltaických panelů je nejvyšší v létě kolem poledne

Princip výroby elektřiny je poměrně jednoduchý. Plocha panelů je tvořena z fotovoltaických článků, které přeměňují světlo na elektřinu. Ta se následně dostává do měniče, který ji transformuje na střídavý proud běžný v domácnostech. Aby fotovoltaika sloužila v maximálním výkonu a vyrobila dostatek elektřiny pro celou domácnost, musí mít optimální podmínky. Nejvyšší výkon bude mít klasicky v letních slunečných dnech kolem poledne. Právě tehdy vyrobí nejvíc energie, kterou byste měli v ideálním případě akumulovat do baterie, odkud ji použijete později. Druhou variantou je pak odvést přebytek elektřiny do bojleru a využít ji k ohřevu vody.

 

Tip! Nemáte vlastní baterii? Vyzkoušejte vzdálenou virtuální baterii od ČEZ.

 

Výkon fotovoltaické elektrárny v zimě

Jak je to ale v zimních měsících? Jakmile oblohu zahalí mraky, fotovoltaika stále vyrábí elektřinu, ale při sníženém výkonu. Během zimních měsíců vyrobí asi o 2/3 elektřiny méně než v letní sezóně. Aby fotovoltaika pracovala co nejlépe, je důležité dobře zvolit stranu střechy i náklon solárních panelů. Rozhodnutí o jejím umístění tak nechte raději na profesionálech, stejně jako samotnou instalaci. Náklon panelů s perfektně hladkým povrchem přinese i jiný benefit než jenom dobrý dopad světla na články. Solární panely se stávají bezúdržbovými, protože se na nich ve většině případů neudrží sníh. Díky tmavé barvě se fotovoltaické panely zvládnou rychle ohřát, takže se zbaví sněhové pokrývky rychleji než zbytek střechy.

 

Tip! Víte, jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší? Zjistěte zde.

 

Vyplatí se solární panely na střeše po celý rok?

Česko má dobré klimatické podmínky a fotovoltaická elektrárna na střeše se zde vyplatí, protože má potenciál vyrábět elektřinu celoročně, byť v zimě za sníženého výkonu. Pro konkrétní představu: v sezóně jí soláry vyrobí kolem 130 kWh elektřiny za měsíc. V nejslabších měsících, kterými jsou listopad, prosinec a leden, vyrobí za stejné období kolem 40 kWh. Postupně se pak výkon fotovoltaiky zvyšuje a od dubna už dosahuje prakticky maximálního výkonu.

 

Mapa slunečního svitu v ČR

Rozdíly v množství vyrobené energie jsou rovněž v rámci celé České republiky. Na severu Česka svítí slunce méně než 1200 hodin ročně. Jižní Morava má oproti tomu přes 1800 hodin slunečního svitu za rok. Před instalací fotovoltaiky je nutné si uvědomit, že pouze s fotovoltaikou si během celého roku s velkou pravděpodobností nevystačíte, ať bydlíte v jakémkoli koutu Česka. Energetická soběstačnost má své limity. Nicméně ve velmi dobře zatepleném, nízkoenergetickém nebo pasivním domě fotovoltaikou pokryjete velkou energetickou spotřebu během topné sezóny. K vytápění bude skvěle sloužit v kombinaci s tepelným čerpadlem. A můžete ji využít i na dobíjení elektromobilu nebo hybridu.

 

Zdroj: Česká fotovoltaická asociace

 

Tip! Zajímal by vás modelový příklad fotovoltaické elektrárny v kombinaci s tepelným čerpadlem? Zjistěte, jaké řešení se hodí právě pro vás. Zajistíme vám celý projekt na klíč.

 

 

 

10. 1. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Přetok elektřiny z fotovoltaiky: Zásadní změna v roce 2023

Přetok elektřiny z fotovoltaiky: Zásadní změna v roce 2023

Jaké máte možnosti, pokud vyrábíte vlastní elektřinu a máte přetoky? Připravili jsme pro vás článek, kde se dozvíte zásadní změnu, která vešla v platnost v roce 2023 a prohlédnete si modelový příklad řešení přetoků elektřiny.

10. 8. 2023
Připojení fotovoltaik do distribuční sítě. Stačí její kapacita?

Připojení fotovoltaik do distribuční sítě. Stačí její kapacita?

Oblíbenost fotovoltaických elektráren nadále stoupá. To ale znamená čím dál víc připojených FVE do distribuční soustavy, jejíž kapacita začíná být nedostačující. Jak to funguje, jaké je řešení a co to znamená pro majitele domácích fotovoltaických elektráren?

19. 5. 2023

Nejčtenější články