Fotovoltaika

Domácí solární elektrárna: Jaká je její cena?

Jak funguje domácí solární elektrárna?

Fotovoltaická elektrárna se skládá ze solárních panelů, které vyrábějí elektřinu. Jednotlivé panely obsahují velké množství fotovoltaických článků. Důmyslným technologickým řešením dochází při přímém slunečním svitu v těchto článcích k tzv. fotoelektrickému jevu, jehož výsledkem je elektrický proud.

Kam fotovoltaickou elektrárnu umístit?

Panely se v případě domácností nejčastěji umisťují na střechu domu, alternativou může být umístění na střechu zahradního domku, pergoly či garáže.

Cílem je vždy najít takové místo, na kterém dosáhnou panely co největší efektivity. Nebudou tedy zastíněné (např. komínem, anténou, okolními stavbami nebo třeba zdí, stromy apod.) a budou orientované nejlépe jižním směrem ve sklonu kolem 30 stupňů. Samozřejmě existují řešení, kdy jsou panely situované na jihozápad či jihovýchod a sklon se může lišit, v takovém případě se při návratnosti investice kalkuluje s o něco nižší efektivitou.

Dává elektrárna v našich podmínkách smysl?

I v České republice se instalace solární elektrárny ve velké části případů vyplatí. Technologie šla v této oblasti za poslední roky neuvěřitelně kupředu a dnešní panely pracující s až 20% efektivitou jsou o více než třetinu výkonnější než jejich předchůdci například před 10 lety. Elektrárna dokáže pokrýt až polovinu vaší celkové roční spotřeby elektřiny. Záleží ale na tom, o jakou jde konkrétně stavbu a jaké panely jsou konkrétně instalovány.

V době, kdy elektřina na burze výrazně zdražuje, však poptávka po fotovoltaice nebývale roste. Přestože rostou i ceny solárních panelů, řešení se stalo v posledních měsících ještě výhodnějším.

Díky moderním řešením elektřinou neplýtváte

Nemusíte mít obavy z toho, že produkce elektřiny z fotovoltaické elektrárny časově nekoresponduje s vaší spotřebou. Existuje hned několik řešení, jak přebytečnou energii uchovat a využít ji později:

  • Součástí vaší domácí elektrárny může být bateriové úložiště. To se přes den nabíjí a uloženou energii lze spotřebovat večer. Jedná se o nejvýhodnější řešení, za energii uloženou v bateriích neplatíte nic navíc.
  • Přebytečnou energii ze slunečných letních dnů můžete dodávat zpět do distribuční sítě. Opět ji využijete například večer, v zimě či v oblačných dnech, kdy svou spotřebu vlastní produkcí nepokryjete.  
  • Energii můžete „uložit“ také do akumulačního zásobníku pro ohřev vody.
  • Další možností je kombinace solárních panelů a tepelného čerpadla, v současné době jde o nejefektivnější řešení.

Jaká je návratnost a životnost solárních panelů?

Návratnost investice se v současné době pohybuje kolem 10 let. Počítejte s tím, že jde o přibližnou hodnotu a návratnost může být o několik let kratší, ale i delší dle toho, jaké řešení je použito a jak se v budoucnu budou vyvíjet ceny elektřiny.

Životnost solárních panelů je přibližně 25 let. Je-li tedy řešení pro váš dům vhodné (doporučujeme odborné posouzení), můžete se spolehnout na to, že jde o výhodnou investici, která se vám celkově vyplatí.

Kolik stojí domácí fotovoltaická elektrárna?

V závislosti na použitém řešení a na výkonu instalované elektrárny se může celková počáteční investice pohybovat přibližně mezi 200 až 600 tisíci Kč. Na domácí fotovoltaickou elektrárnu lze ale čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám, díky které vám bude proplacena až polovina celé investice.

11. 1. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla? Rádi byste rekonstruovali svůj dům a lépe ho zateplili nebo chcete víc využívat dešťovou vodu? Na spoustu aktivit, které souvisejí s obnovitelnými zdroji a energetickou úsporou, můžete čerpat peníze z dotačních programů. Které to jsou pro rok 2023, vám řekneme v článku.

27. 3. 2023
Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zajímá vás, zda se k fotovoltaice vyplatí virtuální baterie? Jak to vlastně celé funguje a skutečně se to finančně vyplatí?

20. 3. 2023
Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Máte doma fotovoltaickou elektrárnu a zajímá vás trochu podrobnější popis toho, z čeho se vlastně taková fotovoltaika skládá a jak vám doma vyrábí elektřinu ze slunce? Pojďme se na to podívat detailněji.

16. 9. 2022
5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Výroba vlastní elektřiny je skvělým krokem k nižší závislosti na dodavateli elektřiny a větší energetické soběstačnosti. Aby vám fotovoltaická elektrárna dobře sloužila a abyste využili její potenciál opravdu na maximum, je potřeba přenastavit si některé své zvyky nebo zavést nové.

16. 9. 2022
Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Výrobci solárních panelů uvádějí, že jsou téměř bezúdržbové. To je pravda, ale co dělat s prachem a pylem během jara nebo se sněhovou pokrývkou v zimě? Aby panely přijímaly dostatek slunečního záření a jejich výkon byl optimální, musíte povrch udržovat co nejčistší. Jak o ně správně pečovat?

13. 9. 2022

Nejčtenější články