Vytápění

Výměna kotle: Co obnáší a proč byste s ní neměli otálet?

Zdroj: Mohammad Saifullah, Unsplash

Používáte k vytápění domácnosti kotel, jenž pamatuje ještě minulé tisíciletí? Již brzy vám nastanou těžké časy. Pokud si chcete ušetřit pozdější nepříjemné otázky ze strany kontrolních orgánů, vyměňte svůj starý kotel za nový, dokud máte (ještě) čas.

Proč byste měli vyměnit zastaralý kotel co nejdříve?

Od 1. září 2022 již totiž nebudete smět využívat kotle zakoupené před rokem 2003 nebo kotle s 1. a 2. emisní třídou. Zákon o ochraně ovzduší, který vešel v platnost 1. září 2012, stanovuje vlastníkům nevhodného topného zařízení povinnost zajistit výměnu kotle, a to nejpozději do začátku září 2022.

Od počátku daného měsíce bude s ohledem na platnou legislativu možné vytápět domy výhradně pomocí kotlů spadajících do 3., 4. nebo 5. emisní třídy.

Starší kotle na pevná paliva již nebudou na trhu k dostání a nejpozději k prvnímu dni výše uvedeného měsíce by měly zmizet také z českých domácností. V případě nedodržení tohoto nařízení vám hrozí pokuta až do výše 50 000 Kč.


Hlavním cílem zákona o ochraně ovzduší je zlepšit kvalitu života obyvatel (nejen) měst a přilehlého okolí. Mezi nejrizikovější oblasti, které se dlouhodobě potýkají s vysokou mírou znečištění ovzduší, patří Moravskoslezský kraj. Zdroj: Radek Homola, Unsplash

Jaké typy kotlů budou od září 2022 zakázány? Nejpozději do konce srpna 2022 by měly být vyřazeny z provozu všechny kotle, které:

  • byly vyrobeny před rokem 2003,
  • majitelé domů zhotovili svépomocí,
  • nesplňují podmínky pro zařazení do 3. (nebo vyšší) emisní třídy,
  • emisní třídu vůbec přiřazenu nemají.

Co jsou to emisní třídy a kde je (do)hledat

Kotle na tuhá paliva se rozdělují do 5 tříd podle toho, kolik škodlivin obsahují jejich emise (tedy látky, které kotle při vytápění uvolňují do ovzduší). Jednotlivé třídy jsou stanoveny normou ČSN EN 3035:2012.

Kotle zařazené do první emisní třídy vypouštějí do okolního prostředí při vytápění objektu největší množství škodlivin, zatímco kotle v páté emisní třídě lze označit za čistá a ekologická topná zařízení. Parametry kotlů jsou měřeny při 100 % a 30 % jmenovitého výkonu. Pokud kotel dosáhl určených limitů při obou výše uvedených výkonech, splňuje podmínky pro zařazení do nejvyšší, páté třídy.

Tápete, do které emisní třídy spadá právě váš kotel? Tuto informaci byste měli najít na výrobním štítku kotle nebo v technické dokumentaci. Nepodaří-li se vám tento údaj dohledat, případně nemůžete-li výrobní štítek na svém kotli vůbec najít, s velkou pravděpodobností půjde o model staršího data (uvedený do prodeje ještě před rokem 2000) a výměna kotle vás nejspíš nemine.

Jestliže si chcete být opravdu jisti, kontaktujte svého výrobce kotle a vyptejte se na požadované detaily. Pokud zjistíte, že je váš kotel zařazen (minimálně) do 3. emisní třídy, můžete jej využívat i nadále. Zejména u staršího kotle však dbejte na pravidelnou revizi .

Spoustu domácností výměna kotle teprve čeká

Přestože na výměnu kotle již příliš času nezbývá, mnozí majitelé domů tuto povinnost neustále odkládají. Podle analýzy uveřejněné pod záštitou Asociace podniků topenářské techniky bylo na území České republiky k 1. lednu 2021 nadále v provozu 330 000 kotlů, které budou muset být do září příštího roku odstaveny.

Co to znamená pro vás? Pořiďte si nový zdroj vytápění včas, abyste těsně před zákonem stanoveným termínem nezjistili, že je kotlů nebo tepelných čerpadel na trhu akutní nedostatek nebo vám jej nemá kdo zapojit.

Nákup nového topného zdroje vám usnadní dotace

Pokud byste rádi přistoupili k výměně kotle co nejdříve, ale zrovna nemáte k dispozici dostatek finančních prostředků, zkuste požádat o dotační příspěvek, a to prostřednictvím jednoho ze dvou dotačních projektů.

1. Kotlíkové dotace

Zástupci Ministerstva životního prostředí na jedné z dřívějších konferencí potvrdili, že úspěšný projekt kotlíkových dotací bude probíhat i v roce 2022. O příspěvek mohou nově zažádat nízkopříjmové domácnosti, jejichž čistý příjem na člena rodiny nepřekročil v roce 2020 částku 170 900 Kč nebo které tvoří výhradně osoby důchodového věku. V případě, že zájemci se svou žádostí uspějí, mohou získat příspěvek až do výše 95 % celkové ceny kotle.

2. Nová zelená úsporám

Zbylé domácnosti mohou požádat o finanční obnos nezbytný pro výměnu kotle u Státního fondu životního prostředí ČR, a to v rámci projektu Nová zelená úsporám. Z těchto prostředků však může být žadatelům proplaceno nejvýše 50 % celkových nákladů spojených s obměnou topného zařízení.

Čím nahradit starý kotel? Vsaďte na dlouhodobé a hospodárné řešení

Neplaťte za vytápění domácnosti více, než musíte. Hledáte-li úsporné a ekologicky šetrné řešení, vyměňte své dosluhující topidlo na tuhá paliva za úsporný plynový kotel, pomůže vám výrazně snížit celkové náklady na vytápění domu.

Pořiďte si plynový kotel od ČEZ. Stačí vyplnit formulář na uvedeném odkaze a veškeré další náležitosti už vyřídíme za vás.

Nový kotel vám přivezeme až domů a následně zajistíme potřebný servis, včetně instalace a zapojení kotle. Na příchod zimy budete připraveni s předstihem a jakmile venkovní teploty začnou povážlivě klesat, jednoduše si zatopíte a budete se doma cítit pohodlně a útulně.

 

22. 10. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články