Vytápění

Spotřeba elektrických přímotopů

 

Zdroj: Freepik.com

 Když se potřebujete rychle ohřát, elektrický přímotop je ideální

Elektrický přímotop je pouze doplňkový zdroj vytápění. Jako takový byl zkonstruován a přesně tak se chová. Co to znamená? Na rozdíl od hlavního zdroje vytápění je přímotop rychlý a jede na maximální výkon, tudíž vám vybranou místnost vytopí v poměrně krátké době. Typicky ho využijete například v domě, kde se potřebujete rychle zahřát, ale bude vám trvat dlouho, než například roztopíte krb, nebo je místnost příliš velká a temperování hlavním zdrojem by zabralo hodně času.

 

Jako sekundární zdroj topení ho oceníte

Své využití najde například i v hůře izolovaném domě, kde v zimě vzniká problém s nižší teplotou v horním patře, protože teplo uniká přes střechu. Nebo vám vyhřeje místnost, kterou normálně příliš nevyužíváte, tudíž nemá smysl ji soustavně temperovat (např. pokoj pro hosty). Většinou je mobilní, takže ho jednoduše přendáte tam, kde ho zrovna potřebujete. Pamatujte ale na to, že jak rychle a s jak velkým výkonem prostor vytopí, tak rychle spotřebuje elektřinu. Právě z toho důvodu je vynikajícím pomocníkem, ale nesmíte ho používat denně a jako hlavní zdroj topení.

 

Druhy elektrických přímotopů a kam s nimi

Mezi topidly je obrovský výběr. Vždy záleží na tom, kam zamýšlíte daný přímotop umístit a jaký má být jeho účel. K přímotopům patří například radiátory, kterými vytopíte menší i střední místnosti. Konvektory, z nichž některé můžete dát i ven. Infrazářiče, ale i elektrické krby nebo různé topné panely. Některé modely mají kolečka, a tak je snadno přemístíte, existují ale i elektrické přímotopy, které vám budou staticky viset na zdi. Elektrické přímotopy do koupelny musejí mít ochranu IP24 kvůli vlhkosti. Pokud hledáte elektrický přímotop do koupelny, pak se nezapomeňte dívat právě po tomto údaji.

 

Spotřeba elektrického přímotopu: Napoví vám příkon

Výrobce uvádí spotřebu elektrického přímotopu jako příkon. To znamená, že pokud má přímotop spotřebu například 2 kW a vy platíte za elektřinu například 5 Kč za 1 kWh, pak vás bude stát hodina provozu elektrického přímotopu 10 Kč. Záleží na vaší distribuční sazbě, na konkrétním zařízení i na tom, jak dlouho a často bude běžet na plné obrátky. Pamatujte na to, že se jedná o doplňkový zdroj vytápění, určitě se nehodí k celoročnímu vytápění objektu. V takovém případě by vás jeho provoz skutečně stál majlant. Pokud ho budete používat jen občas, pak se určitě jedná o skvělého pomocníka, který vás rychle zahřeje a zároveň nezruinuje.

 

Tip: Přečtěte si také článek o energetických třídách spotřebičů.

26. 5. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články