Skip to Content

Světový den vody: Efektivnější a ekologičtější. ČEZ v posledních 15 letech investoval 4,5 mld. korun do zmodernizovaných vodních elektráren

22/03/2024
Environmental

Modernizovány byly všechny typy vodních elektráren o celk. výkonu 1530 MW. Celkem jde o modernizaci 39 soustrojí na 22 elektrárnách. Elektrárny po modernizaci jsou ekologičtější a o 5-10 % efektivnější. K výrobě stejného množství elektřiny potřebují menší objem vody. U příležitosti Světového dne vody otevírá ČEZ v sobotu 23.3. pro veřejnost vodní elektrárny ve Střekově, na brněnském Prýglu nebo na Hučáku v Hradci Králové.

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu. To všechno splňují soustrojí vodních elektráren ČEZ, které v uplynulých 15 letech prošly programem modernizace a ekologizace. Výsledkem velké obnovy za téměř 4,5 miliardy korun je 39 soustrojí na 22 vodních elektrárnách, která dnes fungují lépe a hospodárněji, než když před desítkami let zahajovaly provoz. Vodní elektrárny ČEZ dodaly loni do sítě více než 2,3 TWh bezemisní elektřiny, a pokryly tak spotřebu více než 650 tisíc domácností.