Skip to Content

V Temelíně přivítali 35tisícího návštěvníka

28/12/2022
Social
V Temelíně přivítali 35tisícího návštěvníka

Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín si letos prohlédlo 35 tisíc návštěvníků. Velký zájem energetici evidují především o speciální virtuální prohlídku ReakTour. S výjimkou Silvestra bude mít temelínské infocentrum otevřeno i v závěru roku. Za více než třicet let překonalo hranici návštěvnosti 35 tisíc teprve popáté, a to i přesto, že první dva měsíce bylo infocentrum kvůli pandemii covid zavřené.

Program pro rodiny s dětmi, příměstské tábory, svatby nebo sčítání ptáků. To jsou jen příklady akcí, které letos připravil ČEZ pro návštěvníky Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. „Největší návštěvnost na úrovni tří tisíc jsme měli během koncertu kapely Olympic, který proběhl u příležitosti dvaceti let od spuštění druhého bloku. Zájem byl ale i o ostatní akce, ať už to byly například Velikonoce s Joulinkou nebo adventní procházky,“ uvedla Kateřina Bartůšková, vedoucí infocenter Skupiny ČEZ.

Plno energetici měli i během 36 termínů prázdninových prohlídek areálu elektrárny. Ty tak vhodně doplnily virtuální prohlídku, která i pro roce fungování je pro veřejnost velkým lákadlem.

„Návštěvníci se mohou podívat do nejstřeženějších a nejzajímavějších míst elektrárny. Virtuálně se projdou po reaktorovém sále, nahlédnou do velína nebo do chladicí věže a přitom pohodlně sedí v křesle kinosálu,“ doplňuje Kateřina Bartůšková.

Další desítky tisíc návštěvníků přivítal Temelín on-line. Je totiž jednou ze čtyř populárních prohlídek Virtuálně v elektrárně, kterých se na dálku přes aplikaci Teams účastní zejména žáci a studenti, ale i běžná veřejnost.

S výjimkou Silvestra bude temelínské infocentrum otevřené i v samotném závěru roku. Zájemci se mohou na exkurzi přihlásit na webové stránce Infocentra | Skupina ČEZ - O Společnosti (cez.cz)  

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 16,1 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.