Vytápění

Chytrá domácnost: Ovládejte domov přes mobilní telefon

Zdroj: Pixabay.com/cs

Moderní technologie pro každého

Chytrá domácnost rozhodně není jen pro bohaté lidi, kteří vlastní dům se zahradou. Ano, chytrá domácnost umí následovat scénář, během kterého se v 6 hodin ráno roztáhnou žaluzie, v kuchyni se zapne kávovar, začne vám hrát hudba z reproduktoru a bublat voda ve vířivce. Většina běžných smrtelníků ale využívá chytrou domácnost na praktičtější a běžnější úkony.

S čím vším vám chytrá domácnost pomůže?

Díky moderní technologii můžete zabezpečit svůj dům nebo byt, a to nejenom před nezvanými návštěvníky, ale i havárií vody nebo požárem. Než odejdete z domu/bytu nebo odjedete na dovolenou, nemusíte obcházet každé topení nebo kontrolovat, zda jste zatáhli žaluzie. Všechno snadno vyřešíte pomocí mobilního telefonu a systém chytré domácnosti to udělá za vás. Vy jste ti, kdo vytvoří a nastaví jednotlivé scénáře a kdo má spotřebu energií pevně v rukou.

Zjistěte, kde nejvíc utrácíte

Abyste věděli, kde ušetřit, musíte mít co nejpřesnější informace o spotřebě domácnosti. Využijte chytrý elektroměr, který bude průběžně měřit spotřebu energie. Všechna data najdete uložená v paměti zařízení, a tak hned zjistíte, jak vysoká je spotřeba, a hlavně jak si stojí jednotlivé spotřebiče. Možná se budete divit, ale 15 let stará lednice dokáže spolknout víc elektřiny, než si myslíte. Jakmile budete mít v ruce přesné informace o spotřebě, je na vás, kde a jak se rozhodnete šetřit. Máte-li dvoutarifní sazbu, pak využijte například odložené starty jednotlivých spotřebičů, aby se sepnuly v době nízkého tarifu.

Smart home vám přinese pohodlí, efektivní využití energií i zábavu

Prostřednictvím aplikace můžete mimo jiné ovládat zatahování žaluzií, teplotu, audio a video, osvětlení nebo třeba monitorovat vnitřek domu či bytu i venkovní prostory pomocí kamer. Chytrou domácnost si prostě zamilujete a využívání jejích funkcí vám přinese pohodlí. Chytrá domácnost není nic jiného než propracovaný systém, ve kterém jednotlivé spotřebiče komunikují s centrální jednotkou i se sebou navzájem. Přejít na ní může v podstatě každý.

Jak si pořídit chytrou domácnost?

Jestliže chcete do svého života postupně zařadit prvky inteligentní domácnosti, pak můžete začít s nákupem jednotlivých zařízení podle svého výběru. Je jedno, zda koupíte chytré žárovky, nebo začnete kamerovým systémem. Na co si ale dejte vždy pozor, je vzájemná kompatibilita jednotlivých zařízení. Některé značky mohou používat vlastní komunikační protokoly, takže musíte předem zohlednit, jaké komponenty budete do budoucna chtít. Jestliže si nejste výběrem jisti, zeptejte se prodejce, jaký komunikační protokol dané zařízení podporuje. Nejčastěji narazíte na Apple HomeKit, ZigBee nebo Z-Wave.

 

 

 

8. 2. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články