Elektřina

Jakou spotřebu má vaše lednice za rok? Možná platíte zbytečně moc

Zdroj: Pixabay.com/cs

Energetické štítky prozradí průměrnou roční spotřebu lednice

Informaci o spotřebě se dozvíte z energetického štítku. Od března 2021 platí nové energetické štítky, které schválila Evropská unie. Dříve jste se mohli setkat se štítky, které označovaly například třídu A+++. Plusová znaménka ale vnášela do přehledu o spotřebě zmatek, a tak se v současné době u spotřebičů rozlišují třídy A–G, přičemž třída A je energeticky nejpřívětivější a třída G nejméně úsporná. Podle nové stupnice se kromě lednic označují také mrazáky, myčky nádobí, svítidla, pračky, pračky se sušičkou nebo třeba televizory.

Provoz neúsporné chladničky vás může ročně vyjít jednou tak draho

 

Jako spotřebitele by vás energetické štítky rozhodně neměly nechávat chladnými. Speciálně lednice je v provozu nonstop. Pokud si pořídíte ledničku z nejúspornější energetické třídy, můžete během 10 let ušetřit za elektřinu i několik tisíc korun. Například lednice třídy A spotřebuje ročně kolem 108 kWh elektrické energie. Naproti tomu lednice třídy D až 207 kWh. To je téměř jednou tolik. Pokud bychom počítali s průměrnou cenou 5 Kč za 1 kWh, pak vás roční provoz lednice třídy A stojí zhruba 540 Kč, zatímco za provoz lednice třídy D zaplatíte 1 035 Kč. Za 10 let vám tak spotřebič z nižší energetické třídy vytáhne z peněženky o téměř 5 000 Kč víc, než kdybyste doma měli úspornější variantu.

 

Zdroj: Datart.cz

S moderní a energeticky úspornou lednicí šetříte čas i peníze za elektřinu

Zda je lednice skutečně žrout elektřiny, záleží i na dalších faktorech. Například byste ji neměli nechávat dlouho otevřenou, aby nemusela zvyšovat svůj výkon na opětovné zchlazení potravin. U starších lednic dost možná řešíte problém s namrzáním stěn, což také sebere víc elektřiny. Nejnovější ledničky už disponují beznámrazovým systémem, takže nemusíte trávit hodiny jejich odmrazováním, a navíc ušetříte za elektřinu, protože tyto lednice jsou co do spotřeby skutečně střídmé. Už jen z toho důvodu se vyplatí investovat do modernějšího spotřebiče.

 

Jak tedy zjistit skutečnou spotřebu vaší lednice?

Na energetickém štítku najdete údaj, kolik kWh spotřebuje lednice během jednoho roku. Toto číslo pak stačí vynásobit cenou za 1 kWh od vašeho dodavatele elektřiny a hned zjistíte, na kolik vás provoz lednice každý rok vyjde. Jde samozřejmě o přibližnou hodnotu, reálnou spotřebu lednice vám změří tzv. wattmetr, který umístíte mezi zásuvku a spotřebič. Kvalitnější měřič vám výsledek rovnou vynásobí cenou energie. V obchodě s elektronikou ho pořídíte za 200–500 Kč.

 

 Tip: Přečtěte si také, kde ušetříte a jaká je spotřeba sporáku.

 

 

10. 5. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022

Nejčtenější články