Fotovoltaika

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zdroj: Freepik.com

 

Fotovoltaika vyrábí nejvíc elektřiny přes poledne

Představte si situaci, kdy si pořídíte fotovoltaiku a začnete vyrábět elektřinu, ale bude vám chybět úložiště v podobě fyzické domácí baterie. V takovém případě bude fotovoltaika poměrně neefektivní. Fotovoltaická elektrárna totiž vyrobí nejvíc energie v sezóně a typicky přes poledne, kdy na solární panely dopadá největší množství slunečních paprsků. Jenomže v tu dobu většinou nikdo nebývá doma, protože členové domácnosti jsou buď v práci, nebo ve škole.

 

Tip! Chcete vědět, jak využít fotovoltaiku na maximum? Máme pro vás 5 tipů, které vám pomohou.

 

Ideálním řešením je domácí bateriové úložiště, ale máte na výběr

Co tedy s tím? V ideálním případě byste si měli vyrobenou elektřinu schovat na později do domácí baterie, kterou zakoupíte společně s fotovoltaickou elektrárnou. Ta funguje v podstatě jako úložiště pro elektřinu, odkud si ji budete brát ve chvílích, kdy ji upotřebíte pro provoz, a díky čemuž budete chráněni před výpadky proudu. Nicméně domácí baterie není levnou záležitostí, a byť se jedná o ideální řešení, může se stát, že budete hledat i jinou variantu, jak naložit s elektřinou vyrobenou ze solárů.

 

Jaké tedy máte možnosti, když si pořídíte fotovoltaiku?

Máte pouze fotovoltaiku

Tato varianta pro vás není příliš výhodná. Je totiž vysoká pravděpodobnost, že všechnu elektřinu nespotřebujete, takže její přebytky budou putovat do sítě. Tuto situaci ale můžete vyřešit například tak, že budete přebytkem ohřívat vodu v bojleru.

 

Máte fotovoltaiku bez domácí baterie, ale s virtuální baterií

Jedná se o poměrně pohodlné řešení. Přebytky energie, které vyrobíte, ale nespotřebujete, přetečou do distribuční sítě. Vy ale dostanete slevu na silovou elektřinu, kterou si ze sítě zase kdykoli vezmete zpět. A co přesně znamená pojem virtuální baterie? Vaše přetoky elektřiny putují do distributorské sítě, ale vy s nimi v podstatě obchodujete. Funguje to na principu výkupu. Elektřinu si zpět odkoupíte za výhodnou cenu. Neplatíte za ni obchodní část ceny, ale pouze distribuční a ostatní poplatky, jako je například daň. Hodí se jak zákazníkům, kteří nemají bateriové úložiště, tak i těm, kteří ho mají.  

 

Tip! U nás pořídíte virtuální baterii pod názvem Elektřina pro soláry.

 

Máte fotovoltaiku s domácí baterií

Tato varianta je pro vás samozřejmě nejvýhodnější. Přetoky elektřiny se ukládají do úložiště, které máte fyzicky poblíž fotovoltaiky. Kdykoli tak můžete čerpat svou vyrobenou a uloženou energii na provoz domácnosti. Fotovoltaika se vám vyplatí zejména tehdy, pokud všechnu vyrobenou energii spotřebujete ve své domácnosti, aniž byste přebytky dodávali do distribuční sítě.

 

Proč chtít virtuální baterii k fotovoltaice?

Fotovoltaický systém v kombinaci s virtuální baterií má hned několik výhod:

 

  1. Elektřinu vyrobenou ze slunce můžete díky baterii využít až v momentě, kdy ji skutečně potřebujete. Elektřina zůstane uložená přímo v distribuční síti.
  2. Ušetříte peníze za fyzické domácí úložiště.
  3. Díky efektivnějšímu využití vyrobené elektřiny se vám zkracuje finanční návratnost vaší fotovoltaické elektrárny.

 

Komu se skutečně vyplatí virtuální baterie?

Virtuální baterie je z finančního hlediska určitě výhodnější varianta než zbytečně posílat zdarma přetoky distributorovi zpátky do sítě. Je to pohodlné řešení, při kterém nemusíte nic řešit. Je třeba se také zamyslet nad tím, jak velké jsou přetoky vaší elektřiny. Vždy záleží na velikosti fotovoltaiky i spotřebě domácnosti. V hlavní sezóně můžete klidně vygenerovat i 3 MWh elektřiny, které se vám v zimě budou hodit. Virtuální baterie se tak skvěle hodí právě na větší přetoky.

 

 

 

 

20. 3. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla? Rádi byste rekonstruovali svůj dům a lépe ho zateplili nebo chcete víc využívat dešťovou vodu? Na spoustu aktivit, které souvisejí s obnovitelnými zdroji a energetickou úsporou, můžete čerpat peníze z dotačních programů. Které to jsou pro rok 2023, vám řekneme v článku.

27. 3. 2023
Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Máte doma fotovoltaickou elektrárnu a zajímá vás trochu podrobnější popis toho, z čeho se vlastně taková fotovoltaika skládá a jak vám doma vyrábí elektřinu ze slunce? Pojďme se na to podívat detailněji.

16. 9. 2022
5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Výroba vlastní elektřiny je skvělým krokem k nižší závislosti na dodavateli elektřiny a větší energetické soběstačnosti. Aby vám fotovoltaická elektrárna dobře sloužila a abyste využili její potenciál opravdu na maximum, je potřeba přenastavit si některé své zvyky nebo zavést nové.

16. 9. 2022
Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Výrobci solárních panelů uvádějí, že jsou téměř bezúdržbové. To je pravda, ale co dělat s prachem a pylem během jara nebo se sněhovou pokrývkou v zimě? Aby panely přijímaly dostatek slunečního záření a jejich výkon byl optimální, musíte povrch udržovat co nejčistší. Jak o ně správně pečovat?

13. 9. 2022
Na jakém principu vyrábí fotovoltaika energii ze slunce?

Na jakém principu vyrábí fotovoltaika energii ze slunce?

Fotovoltaiku má na střeše stále více domácností. Patříte mezi ně? Pak vás nejspíš zajímá, jak vlastně fotovoltaika elektřinu vyrábí a jak fungují přetoky do distribuční sítě nebo akumulace do baterie.

11. 9. 2022

Nejčtenější články