Plyn

Nejčastější problémy s plynovými kotli a co s nimi

Zdroj: Freepik.com

 

Co zvládnete zkontrolovat a vyřešit sami?

Některé problémy s plynovým kotlem jsou poměrně banální a zvládnete je vyřešit sami. Typicky se jedná například o zavřený hlavní uzávěr plynu. V tomto případě jde spíš o poruchu způsobenou nepozorností. Pokud tedy kotel nefunguje a vy nevíte proč, zkontrolujte, zda je uzávěr plynu otevřený. Podobný zádrhel vám může způsobit i nefunkční elektrická zásuvka nebo vybitá baterie v bezdrátovém termostatu. I zde ke kontrole stačí laické oko a kotel rozchodíte svépomocí.

 

Dělá vám starosti vysoká spotřeba plynu? Možná za to může zanesený výměník

Někdy se stane, že je na vině zanesený výměník. Tento nešvar vám citelně zvýší účet za plyn, takže je třeba mu věnovat pozornost. Ve spalovací komoře nedochází ke vzniku dostatečného podtlaku. Pro efektivní spalování je nutné velké množství vzduchu, jehož dostatečnému přívodu ale brání právě zanesený výměník. Pak je třeba pro dostatek tepla využít ještě víc plynu a náklady na spotřebu se tím pádem nepříjemně zvyšují. Společně s vyšší spotřebou vás potrápí i případný únik oxidu uhličitého, který je pro člověka ve vyšším množství nebezpečný. Zanesený výměník je potřeba vyčistit v rámci pravidelného servisu. Právě proto byste na tuto opakující se činnost neměli zapomínat. Díky pravidelným kontrolám můžete snížit svou spotřebu až o 15 %.

 

Tip: Postaráme se o kontrolu vašeho kotle a spalinové cesty v jeden den. Se službou ČEZ Servis vytápění prodloužíte životnost plynového kotle, snížíte riziko případné havárie, všechny zprávy z kontrol budete mít u nás uloženy a kdykoli vám budou k dispozici v elektronické formě. Navíc za vás pohlídáme termíny pravidelného servisu a včas se ozveme s návrhem termínu návštěvy našeho technika.

 

Oběhové čerpadlo přestalo spínat? Volejte technika

Pokud vám v rodinném domě ohřátá voda stoupá nahoru, ale níže položené radiátory zůstávají chladné, může být na vině závada oběhového čerpadla plynového kotle. Poznáte to tak, že oběhové čerpadlo přestane spínat, takže se nerozsvěcí světelná signalizace. Za takových okolností hrozí riziko poškození celého kotle, proto je třeba ihned přestat topit a zavolat servisního technika.

 

Zkontrolujte stav vody, tlak v systému nebo zavzdušněnost radiátorů

Radiátory nehřejí, přestože plynový kotel funguje správně? Prozkoumejte ještě stav vody a tlak v systému a případně ho vyrovnejte. Na vině mohou být také zavzdušněné radiátory. V takovém případě se vybavte nádobou na vodu, hadrem případně šroubovákem a obejděte jeden radiátor za druhým a postupně všechny odvzdušněte. Nezapomínejte také na to, že ani mimo topnou sezónu byste radiátory neměli zcela zavírat, aby se nepoškodila drobná mechanika.

 

Tip: O radiátorech a termostatu se dozvíte víc na vzdělávacím webu ČEZ Akademie, kde získáte plno užitečných tipů v článcích a krátkých videích.

 

Základem je čistá a průchodná spalinová cesta

Aby kotel efektivně vytápěl, je třeba mít čistou spalinovou cestu. Zanesený přitom může být kouřovod i komín. Je tudíž potřeba minimálně jednou ročně využít služeb kominíka, který provede kontrolu a spalinovou cestu v případě potřeby vyčistí. Zanesený kouřovod má negativní vliv na spotřebu plynu a zároveň vám kotel může dříve vypovědět službu. Životnost plynovému kotli krátí také pobyt v prašném prostředí. Nasávání vzduchu s vysokým obsahem prachu zhoršuje hoření a způsobí, že je kotel náchylnější k poruchám.

 

Zajímá vás víc informací o efektivním vytápění? Přečtěte si detailnější články o tepelném čerpadle nebo fotovoltaické elektrárně. Připravili jsme pro vás spoustu užitečných informací, které vám pomohou ušetřit za vytápění.

 

 

 

 

 

10. 8. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Elektrické podlahové topení svépomocí. Kolik vás to bude stát?

Elektrické podlahové topení svépomocí. Kolik vás to bude stát?

Podlahové vytápění je jedním ze způsobů, jak doma získat příjemnou teplotu. Své využití najde v novostavbách i v objektech po rekonstrukci. Pokud jste někdy byli u někoho, kdo podlahové topení má, pak jste se do něj určitě zamilovali, protože teplo od nohou je obzvlášť během zimy velmi příjemné. Jestli o něm uvažujete, tento článek je přímo pro vás.

26. 1. 2023
Kontrola plynových kotlů a kotlů na tuhá paliva. Pozor na podvodníky!

Kontrola plynových kotlů a kotlů na tuhá paliva. Pozor na podvodníky!

Podle zákona o ochraně ovzduší musejí všichni majitelé plynových kotlů nebo kotlů na tuhá paliva pravidelně provádět kontrolu spalinové cesty. Jaká jsou pravidla, kolik to stojí a na co si dát pozor, abyste domů nepustili podvodníka, který jen vyinkasuje peníze, ale jeho kontrola vám nebude nic platná?

15. 12. 2022
Víte, jak funguje elektroměr?

Víte, jak funguje elektroměr?

Elektroměr najdete v každé domácnosti. Využívá se k měření spotřebované elektrické energie, a to již od počátku 20. století. Jak elektroměry fungují?

14. 1. 2021

Nejčtenější články