Plyn

Elektrické podlahové topení svépomocí. Kolik vás to bude stát?

Výhody a nevýhody podlahového vytápění

Kromě toho, že je teplo od podlahy příjemné a pocitově vám bude rozhodně tepleji, než když vám nohy mrznou, nabízí podlahové topení ještě víc výhod.

 

Udrží v interiéru optimální vlhkost

Jednou z nich je vyšší vlhkost vzduchu v interiéru. Může se to zdát jako banalita, ale kde se topí pouze radiátory, případně doplňkovým zdrojem, jako je krb, tam vlhkost vzduchu klesá pod 40 %. To je špatná zpráva pro naše sliznice, které se v takovém prostředí vysušují a následně jsou náchylnější k respiračním onemocněním. Viry se totiž lépe udrží právě v suché sliznici. Ideální vlhkost vzduchu ve vnitřních prostorách by měla být minimálně 45 %. S podlahovým vytápěním optimální vlhkosti dosáhnete, protože dokáže teplo rovnoměrně rozložit. Zároveň je topná voda zahřátá na nižší teplotu než v radiátorech.

 

Ušetří vám místo i peníze

Nepotřebujete radiátory a topné těleso je umístěné pod podlahou. Nezabírá vám tak místo ani esteticky nerozbíjí interiér. Jakmile ho jednou nainstalujete, nemusíte se o něj dál starat jako o radiátory, které je třeba jednou za čas odvzdušnit nebo očistit od prachu. Uspoříte díky němu náklady na vytápění, ve srovnání s radiátory je jeho roční spotřeba až o 20 % nižší. Nejefektivnější je v kombinaci s tepelným čerpadlem.

 

Zahřátí a vychladnutí podlahového topení trvá delší dobu

Možná se ptáte, zda má podlahové vytápění nějaké nevýhody. Určitě ano. Zahřátí i vychladnutí podlahy trvá rozhodně delší dobu. U kamen nebo radiátorů ucítíte teplo v podstatě okamžitě. Na teplo z podlahového topení si ale můžete počkat i několik desítek minut. V zásadě záleží na tom, o jak velkou místnost se jedná, jak dlouho se netopilo a jakou máte podlahu. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena a samotná instalace také není jen tak. Musíte buď rekonstruovat, nebo s ním počítat při stavbě, protože vyžaduje zásahy skutečně od podlahy. Nicméně stojí to za to. Podlahové vytápění se vám totiž jen tak neporouchá a zajistí vám maximální komfort a snížení nákladů na energie.

 

Tip! Přečtěte si, jak doma zamezit zbytečným tepelným ztrátám.

Cena podlahového topení je vyšší, ale investice se vám vyplatí

V případě, že se rozhodnete pro instalaci podlahového topení, počítejte s tím, že svépomocí vás instalace a materiál vyjde kolem 100 000 Kč, pokud bychom počítali s plochou asi 120 m². Řadíte-li se mezi šikovné kutily, kteří si na instalaci podlahového topení troufnou, bude vám tato částka na realizaci projektu stačit. Pokud se na to necítíte a raději byste využili služeb odborníků, pak rozpočet navyšte zhruba o 50 000 Kč.

 

Podlahové topení svépomocí. Jde to, ale raději si nechte poradit

Na trhu najdete firmy, které se specializují na dodávku materiálu přímo pro realizaci podlahového vytápění. Skvělé na tom je, že kromě osvědčených materiálů dostanete i podrobný návod, jak při instalaci postupovat. Nebo si za několik tisíc korun navíc můžete domů pozvat specialistu, který vám pokládku předvede – společně vychytáte mouchy a můžete se ho na cokoli zeptat.

 

Jaká podlaha je ideální pro podlahové vytápění?

Jak rychle a efektivně teplo prostoupí podlahou, záleží i na jejím materiálu. Nejpropustnější podlaha je taková, která má dobrou tepelnou vodivost. Ideální je tudíž vinylová či PVC podlaha nebo dlažba. Naopak se zdržte tlustých koberců nebo dřevěné podlahy.

 

Na výběru termostatu záleží

Podlahové vytápění vám sníží spotřebu elektřiny. To je prostý fakt a svou zásluhu na tom bude mít i chytrý termostat přímo pro podlahové vytápění. Díky němu nebudete topit ani moc, ani málo. Zkrátka budete topit efektivně i bez ruční manipulace. Ideální jsou termostaty, na nichž pohodlně nastavíte různé scénáře, které se budou spínat podle toho, zda jste, nebo nejste doma, je den, nebo noc, víkend, či pracovní den. Oproti systému bez inteligentní regulace budete využívat elektřinu opravu maximálně efektivně.

 

Tip! Víc tipů, jak ušetřit za energie, najdete v naší sekci ČEZ tipy. Stačí jen párkrát kliknout a hned zjistíte, jak snížit spotřebu.

 

 

 

26. 1. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Nejčastější problémy s plynovými kotli a co s nimi

Nejčastější problémy s plynovými kotli a co s nimi

Plynový kotel může mít řadu závad, kvůli kterým nefunguje tak, jak má. Jaké jsou ty nejčastější, s čím si poradíte sami a na co už je třeba zavolat servisního technika?

10. 8. 2023
Kontrola plynových kotlů a kotlů na tuhá paliva. Pozor na podvodníky!

Kontrola plynových kotlů a kotlů na tuhá paliva. Pozor na podvodníky!

Podle zákona o ochraně ovzduší musejí všichni majitelé plynových kotlů nebo kotlů na tuhá paliva pravidelně provádět kontrolu spalinové cesty. Jaká jsou pravidla, kolik to stojí a na co si dát pozor, abyste domů nepustili podvodníka, který jen vyinkasuje peníze, ale jeho kontrola vám nebude nic platná?

15. 12. 2022
Víte, jak funguje elektroměr?

Víte, jak funguje elektroměr?

Elektroměr najdete v každé domácnosti. Využívá se k měření spotřebované elektrické energie, a to již od počátku 20. století. Jak elektroměry fungují?

14. 1. 2021

Nejčtenější články