Plyn

Kontrola plynových kotlů a kotlů na tuhá paliva. Pozor na podvodníky!

Zdroj: Freepik.com

 

Jak často nechat kontrolovat plynový kotel nebo kotel na pevná paliva?

V případě, že topíte plynovým kotlem,  výrobci doporučují kontrolu spalinové cesty a servisní prohlídku 1× za rok. Plyn může být nebezpečný, takže není radno pravidelné kontroly podceňovat. Těmito kontrolami zároveň prodloužíte životnost kotle. Topíte-li kotlem na pevná paliva, pak je potřeba zajistit pravidelnou kontrolu 1× za 3 roky (zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší). Rovněž byste měli nechat zkontrolovat spalinovou cestu a rovnou objednat její pročištění.

 

Tip! Přečtěte si článek o revizi a kontrole komínu.

 

Doklad o proběhlé kontrole budete potřebovat hlavně pro pojišťovnu

Po revizi nebo kontrole dostanete o tomto úkonu doklad od odborníka. Ten je pro vás důležitý především proto, že kdyby došlo k havárii, prokážete se potvrzením u pojišťovny. Pokud byste doklad o provedené kontrole neměli, mohli byste mít problém s pojistným plněním.

 

Tip! Nechte si zkontrolovat plynový kotel a spalinovou cestu v jeden den. Pomůžeme vám udržet maximální účinnost kotle, předejít poruchám, zvýšit jeho spolehlivost, bezpečnost a snížit spotřebu plynu.

 

Kolik vás bude stát kontrola kotle na pevné palivo?

Ministerstvo životního prostředí vydalo orientační přehled cen kontrol kotlů. Kontrola kotle na pevné palivo může stát kolem 1585 Kč v případě staršího kotle, který nedisponuje řídicí jednotkou, nebo 1848 Kč v případě moderního kotle, který řídicí jednotkou disponuje.

 

Mějte se na pozoru, koho si pouštíte do domu

Odborníka si buď můžete sjednat přímo a pak získáte jistotu, že jste si objednali šikovného technika, který ví, co dělá, nebo můžete otevřít pochybnému samozvanci, který zazvoní u vašich dveří. A takových případů je opravdu hodně. Během minulých let o nich informovala nejen policie, ale také jednotlivé obecní či městské úřady. Nejvíc ohroženou skupinou jsou tradičně senioři.

 

Odborník, který vám přijde zrevidovat kotel, musí být držitelem oprávnění

Pravý kontrolor je taková osoba, která:

  • je proškolená výrobcem kotle,
  • je držitelem oprávnění k instalaci, provozu a údržbě kotle.

 

Falešní kontroloři vám sice nabídnou revizi kotle levněji a „výhodněji“, ale ve skutečnosti vám bude jejich návštěva k ničemu, jen z vás vytáhnou peníze.

15. 12. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Nejčastější problémy s plynovými kotli a co s nimi

Nejčastější problémy s plynovými kotli a co s nimi

Plynový kotel může mít řadu závad, kvůli kterým nefunguje tak, jak má. Jaké jsou ty nejčastější, s čím si poradíte sami a na co už je třeba zavolat servisního technika?

10. 8. 2023
Elektrické podlahové topení svépomocí. Kolik vás to bude stát?

Elektrické podlahové topení svépomocí. Kolik vás to bude stát?

Podlahové vytápění je jedním ze způsobů, jak doma získat příjemnou teplotu. Své využití najde v novostavbách i v objektech po rekonstrukci. Pokud jste někdy byli u někoho, kdo podlahové topení má, pak jste se do něj určitě zamilovali, protože teplo od nohou je obzvlášť během zimy velmi příjemné. Jestli o něm uvažujete, tento článek je přímo pro vás.

26. 1. 2023
Víte, jak funguje elektroměr?

Víte, jak funguje elektroměr?

Elektroměr najdete v každé domácnosti. Využívá se k měření spotřebované elektrické energie, a to již od počátku 20. století. Jak elektroměry fungují?

14. 1. 2021

Nejčtenější články