Vytápění

Nulový dům: Trend je jasný, snížit spotřebu energií na minimum

Zdroj: Freepik.com

Nová budova? Cílem je postavit energeticky nulový dům

EU si dala za cíl stát se uhlíkově neutrální. Co to přesně znamená? Od roku 2030 nesmí nově postavené budovy v EU, a tím pádem ani v České republice, produkovat žádné emise skleníkových plynů. Zároveň v tuto chvíli panuje trend co nejvíc přiškrtit spotřebu energií v domě, což je s tímto cílem úzce spjato. V České republice vyšla vyhláška č. 264/2020 Sb., o energetické náročnosti budov, která již od letošního roku zpřísňuje požadavky na výstavbu všech nově postavených budov. Důležitou roli zde hrají 3 základní pilíře a těmi jsou udržitelná architektura, účinná technologie a využití obnovitelných zdrojů energie.

 

Jaký je rozdíl mezi nulovým, pasivním a nízkoenergetickým domem?

Na stavbu moderních domů se v první řadě používají kvalitní materiály z obnovitelných zdrojů. Nejnovější technologie a materiály se používají rovněž na izolaci budovy. Rozdíly mezi jednotlivými pojmy jsou pak v energetické náročnosti daného domu.

 

  • Nulový dům: spotřeba tepla je do 5 kWh/m2 vytápěné
  • Pasivní dům: spotřeba tepla je do 15 kWh/m2 vytápěné
  • Nízkoenergetický dům: spotřeba tepla je do 50 kWh/m2 vytápěné

 

Dá se říct, že nízkoenergetické stavby jsou dnes již standardem. Kdo bydlí ve starším domě, například ve 20 let staré zástavbě, může svůj dům postupně upravovat tak, aby dosáhl co největších energetických úspor.

 

Proč chtít nulový dům?

Když si odmyslíme vyhlášku a cíl EU, má nulový dům spoustu benefitů pro nás samotné i pro celou společnost.

  • Úspory energií
    Úsporné bydlení přinese benefit v podobě nižší spotřeby energií, a tím vám značně poklesnou náklady spojené s provozem domu.
  • Ekologie
    Cílem je co nejvíc využít obnovitelné zdroje energie. Prim přitom hraje například fotovoltaika. Elektřinu si tak vyrobíte sami díky slunečnímu záření.
  • Zdraví člověka
    Nulové nebo pasivní domy se stavějí tak, aby co nejvíc využily slunečního záření, jímž by se dostatečně prohřál jejich interiér. Zároveň tu hraje svou roli i rekuperace. Díky moderním technologiím se objekt odvětrává velmi efektivně, což znamená, že i při zavřených oknech je v domě neustále čerstvý vzduch. Uvnitř je tak zajištěna stabilní teplota i čerstvý vzduch, což dále zamezuje například tvorbě plísní. A to má ve finále pozitivní dopad na dýchací cesty a celkové zdraví člověka.
  • Vyšší prodejní cena
    Pokud byste nemovitost v budoucnu prodávali, nulový nebo pasivní dům automaticky můžete prodat dráž.

 

Nulový dům a zvýšený zájem o moderní technologie

V současné době je obrovský zájem o moderní technologie, které zajistí snížení spotřeby energií a jsou ekologičtější. Způsobů, jak toho dosáhnout, je celá řada. Za zmínku určitě stojí fotovoltaická elektrárna na střechu. Díky vlastní elektřině můžete vytápět dům i ohřívat vodu pro celou domácnost. Enormní zájem je i o tepelná čerpadla vzduch–voda, která využívají z větší části vzduch a jen z 1/3 elektřinu. Úspor a posunu směrem k nízkoenergetickému bydlení lze dosáhnout i pomocí kvalitního zateplení fasády, izolačních trojskel, zateplení střechy apod. V letních měsících se pro udržení příjemné teploty v interiéru osvědčily například venkovní rolety, se kterými se už v moderních stavbách počítá automaticky. Fungují nejen jako ochrana před agresivním sluncem a horkem během léta, ale ve finále i jako bezpečnostní prvek.

 

Stát pomáhá prostřednictvím dotačních programů

Veškerá moderní technologie, kterou jsme zmínili výše, je samozřejmě finančně nákladnější. Primární investice není zanedbatelná, a než se vám začne vracet v podobě úspor energií, může to trvat i několik let. Vždy záleží na konkrétním řešení a typu domu. Nicméně Státní fond životního prostředí ČR má finanční prostředky z EU, které lze čerpat prostřednictvím dotačních programů Nová zelená úsporám a kotlíkové dotace (pozn. red.: Kotlíkové dotace jsou v současnosti, tedy počátkem podzimu 2022, již uzavřené, ale v dohledné době se počítá s jejich obnovou.). Tento způsob finanční pomoci vám může pokrýt polovinu i více nákladů.

 

 

31. 7. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články