Plyn

Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

 

Zdroj: Pixabay.com/cs

 

Ze všeho nejdříve pošlete žádost distributorovi

Pokud chcete přivést plyn do domu, čeká vás několik kroků. Nejdříve musíte zaslat žádost distributorovi plynu. V České republice je distributorem GasNet, Pražská plynárenská nebo EG.D. Každý distributor spravuje část území, nemůžete si ho tedy vybrat. Distributoři mají na stránkách online žádosti, takže vás její vyplnění bude stát jen pár minut času. Můžete jít i osobně na pobočku nebo zavolat na infolinku a poradit se, pokud si s něčím nevíte rady.

 

Když plynová přípojka není na pozemku

Kromě kontaktních údajů a přesné adresy, kam se bude plyn zavádět, se do žádosti uvádí také informace ohledně plynové přípojky. Pokud nevíte, zda na vašem pozemku přípojka je, nebo není, dotažte se u distributora. V případě, že ji nemáte, budete si muset objednat certifikovanou firmu, která vám udělá výkop. Tuto práci nečekejte od distributora. Ten vám pouze zašle návrh projektové dokumentace, tedy plán návrhu vedení plynovodu a realizace plynové přípojky.

 

Jak vybrat zhotovitele plynové přípojky

Plynovou přípojku vám nemůže udělat jen tak někdo. Musíte si objednat firmu, která má potřebné certifikáty. Určitě si nechte udělat cenovou nabídku od více firem. Distributor vám může doporučit některé firmy, které má nasmlouvané jako technické partnery, ale finální výběr je na vás. Stavební firma vám následně vybuduje plynovod a přípojku na klíč a pomůže vám i s administrativní stránkou. Se vším všudy vás plynová přípojka a výkopové práce včetně dokumentace mohou přijií asi na 30 000 Kč. Záleží ovšem na každém metru plynovodu, který se musí napojit. Nicméně distributor od vás může přípojku odkoupit. Kolik zaplatí, záleží na jejím zatížení.

 

Nezapomeňte si vyřídit stavební povolení

Ještě, než najatá firma kopne do země, sežeňte si stavební povolení. Stavební úřad po vás bude chtít projektovou dokumentaci a k tomu smlouvu s distributorem zemního plynu. Jakmile firma dokončí montáž přípojky a předá vám potřebnou dokumentaci, je na vás, abyste vyzvali oblastního technika správy sítě k provedení přejímky. Poté firma oprávněná k montáži napojí přípojku k distribuční soustavě.

 

Vyberte si dodavatele zemního plynu

Přípojkou to ale nekončí. V další fázi musíte ještě uzavřít smlouvu s dodavatelem zemního plynu (nikoli s distributorem) a pozvat technika, který zapojí měřicí zařízení. Vy jste povinni mu předložit zápis o tlakové zkoušce a revizi plynového zařízení. Jakmile technik nainstaluje měřicí zařízení, můžete začít odebírat plyn. Dodavatele plynu vybírejte pečlivě. Ceny se mohou značně lišit. Porovnejte si ceny jednotlivých dodavatelů a vyberte si nejvýhodnější nabídku plynu. Podívejte se plyn od ČEZ.

30. 12. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Bydlíte v menším bytě a zajímá vás, jakou budete mít roční spotřebu plynu? Máme pro vás modelový příklad, který vám napoví.

8. 6. 2022
Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Tápete při výběru plynového kotle a nevíte, na co se zaměřit, abyste vybrali ten nejlepší? Poradíme vám, čím se řídit, a nastíníme, jakých úspor můžete dosáhnout.

5. 5. 2022
Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Čeká vás výměna současného kotle a přemýšlíte o kondenzačním plynovém kotli? Máme pro vás několik tipů, na co při výměně nezapomenout. Kondenzační plynový kotel má totiž některá specifika, se kterými musíte počítat.

13. 4. 2022
Jaký je postup připojení plynu do domu?

Jaký je postup připojení plynu do domu?

Chcete doma začít používat plyn, ale nevíte, jaké jednotlivé kroky vás čekají, jak dlouho to může trvat, co budete potřebovat a zda vás to bude něco stát? Máme pro vás praktické informace,  které vám dají odpovědi na otázky okolo připojení plynu.

21. 12. 2021
Co potřebujete vědět o revizi plynového kotle?

Co potřebujete vědět o revizi plynového kotle?

Vytápíte svou domácnost plynem? V tom případě byste neměli zapomínat na kontrolu plynového kotle. Díky pravidelným prohlídkám udržíte topné zařízení v dobrém stavu a ušetříte na energii. Přečtěte si, co všechno revize plynového kotle obnáší.

21. 9. 2021

Nejčtenější články