Plyn

Výhody a nevýhody domácí bioplynové stanice. Komu se vyplatí?

Zdroj: Freepik.com

 

Bioplyn jako ekologický způsob získávání tepla a elektřiny

Bioplyn vzniká při rozkladu organického materiálu bez přístupu vzduchu. Plyn vzniká zcela přirozenou cestou za pomoci bakterií, které rozkládají použitý materiál. Během tohoto procesu se uvolňuje především metan a oxid uhličitý. Uvolněný plyn má v podstatě stejné vlastnosti jako zemní plyn a může ho tak částečně nahradit.  Bioplynová stanice také snižuje závislost na fosilních palivech.

 

Aby mohl bioplyn vzniknout, je třeba mít tzv. bioplynovou stanici. Výstavba větší bioplynové stanice je velmi finančně nákladná. Ta domácí pak vyjde na několik desítek tisíc korun i víc, záleží na její velikosti. Teoreticky se tak dá domácí bioplynová stanice využít i v jednotlivých domácnostech, má to ale několik úskalí.

 

Jak vzniká levný bioplyn? Z bioodpadu i exkrementů

Bioplyn vzniká při rozkladu biologických odpadních materiálů. Můžete tak využít například bioodpad z kuchyně jako jsou různé slupky, košťály, zbytky jídla atd. Palivovou složku může tvořit také hnůj (kravský, ovčí, prasečí…). Domácí bioplynová stanice tak může dávat smysl například v hospodářství a na farmách, kde je dostatek dobytka a přístup ke zvířecímu trusu nebo cíleně pěstované plodiny. Bioplynová stanice se nicméně dá napojit také na WC a palivem se tak stávají lidské exkrementy. Vstupní náklady jsou pak v podstatě pouze na samotnou „bioplynku“, protože jako palivo se používá odpadní materiál.

 

Vedlejším produktem procesu výroby bioplynu je organický odpad, který může být výživným doplňkem nebo náhradou chemických hnojiv. Vypouštění hnojiva z fermentoru může urychlit růst rostlin a jejich odolnost vůči chorobám. Komerční hnojiva, která obsahují chemikálie mohou mít naproti tomu nežádoucí vedlejší účinky.

 

Počítejte s vyššími vstupními náklady na domácí bioplynku

Až potud by se mohlo zdát, že se jedná o zcela ideální, levné a ekologické řešení, jak získat z plynu teplo a elektřinu. Ale aby bioplynová stanice skutečně plnila svůj účel i v domácích podmínkách, nelze tuto práci nechat domácím kutilům. Bioplynová stanice musí být sestavená profesionálně. Přestože na internetu najdete nepřeberné množství návodů, jak si za pár tisíc postavit vlastní domácí bioplynovou stanici, rozhodně vám tento kutilský počin nedoporučujeme.

 

Při kontaminaci biopaliva se proces může zpomalit i zcela zastavit

Kromě vstupních nákladů je tu ale jeden zásadnější problém a tím mohou být samotné bakterie, které rozkládají organický materiál. Jedná se o živé organismy, takže nelze předem stoprocentně předpovědět, kolik plynu bakterie vyprodukují a jak rychle. Záleží totiž na mnoha faktorech, jako je například biopalivo a jeho poměr. Stačí přidat složku, která palivo nějakým způsobem kontaminuje, a celý proces se může výrazně zpomalit, nebo dokonce zcela zastavit. Obtěžující může být také zápach, který k procesu výroby bioplynu tak nějak patří.

 

Domácí bioplyn vyrobíte jen během sezóny

Bioplynová stanice, kterou si můžete představit také jako nádrž, ve které probíhá proces rozkladu, potřebuje pro svůj chod alespoň 17 stupňů a dostatečný prostor. Ve venkovních podmínkách tak bude fungovat jen během sezóny, tedy od jara do podzimu.

 

Výroba energie v bioplynových stanicích dává smysl především na různých farmách, kde se tak náklady na energie mohou rapidně snížit a je tu neustálý, dostatečný příjem biopaliva, případně mají zemědělci možnost pěstovat plodiny, které mohou do bioplynových stanic přidávat.

 

Tip: Zajímá vás, jak ušetřit za energie a chcete vědět víc o moderních technologiích? Připravili jsme pro vás ČEZ Akademii plnou zajímavých videí a edukativních článků.

28. 12. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Bydlíte v menším bytě a zajímá vás, jakou budete mít roční spotřebu plynu? Máme pro vás modelový příklad, který vám napoví.

8. 6. 2022
Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Tápete při výběru plynového kotle a nevíte, na co se zaměřit, abyste vybrali ten nejlepší? Poradíme vám, čím se řídit, a nastíníme, jakých úspor můžete dosáhnout.

5. 5. 2022
Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Čeká vás výměna současného kotle a přemýšlíte o kondenzačním plynovém kotli? Máme pro vás několik tipů, na co při výměně nezapomenout. Kondenzační plynový kotel má totiž některá specifika, se kterými musíte počítat.

13. 4. 2022
Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

Rádi byste přešli na plyn, ale chybí vám plynová přípojka nebo si nejste jisti, zda ji vůbec máte? Poradíme vám, jak to zjistit a jaké kroky vás čekají. Dočtete se, jaké máte možnosti a kolik vás zavedení plynu bude stát.

30. 12. 2021
Jaký je postup připojení plynu do domu?

Jaký je postup připojení plynu do domu?

Chcete doma začít používat plyn, ale nevíte, jaké jednotlivé kroky vás čekají, jak dlouho to může trvat, co budete potřebovat a zda vás to bude něco stát? Máme pro vás praktické informace,  které vám dají odpovědi na otázky okolo připojení plynu.

21. 12. 2021

Nejčtenější články