Tepelná čerpadla

Vyplatí se vám tepelné čerpadlo do starého domu?

Zdroj: Pixabay.com/cs

 

Ekologický i ekonomický způsob vytápění a chlazení

Tepelné čerpadlo je geniálním zařízením hlavně proto, že na svůj provoz potřebuje málo elektřiny. Teplo, které z něj získáte, využijete k vytopení domácnosti nebo v letních parnech k jejímu ochlazení. Jedná se o velmi ekologický způsob vytápění. Minusem je vysoká pořizovací cena, a proto přichází na řadu otázka, zda se zrovna ve vašem případě tepelné čerpadlo vyplatí. Záleží na typu tepelného čerpadla a na výši dotace, kterou budete moci čerpat. V zásadě ale počítejte s cenou mezi 150 000 Kč až 350 000 Kč po dotaci.

 

Srovnejte si výhody a nevýhody tepelných čerpadel

Existují 3 druhy tepelných čerpadel, které se liší tím, jakou energii z okolního prostředí využívají pro svůj provoz. Setkat se tedy můžete s typem země/voda, vzduch/voda a voda/voda. Poslední typ se v České republice objevuje minimálně. Nejčastějším typem v hustě osídlených zástavbách je vzduch/voda. Lidé, kteří si vyberou variantu země/voda, pak musejí udělat ještě hlubinný vrt, což navýší celkové náklady na pořízení tepelného čerpadla. Ve finále vás tak typ země/voda může přijít i 2× dráž než čerpadlo vzduch/voda. Na druhou stranu má tento typ velkou výhodu v tom, že je bezhlučný a pozemek vám díky vrtu nic nehyzdí. Nelze však instalovat všude.

 

Přehled výhod a nevýhod jednotlivých typů tepelných čerpadel

vzduch/voda

země/voda

voda/voda

nižší pořizovací náklady

žádná hlučnost

vhodný pro domy s přístupem k vodě (např. jezero, studna atd.)

hlučnost zařízení

nic vám nehyzdí pozemek

náročná instalace (požadavky na průtok vody)

nižší výtopnost při velkých výkyvech teplot

nedochází k okolním výkyvům teploty

 nejméně používaný typ v ČR

 

vysoké pořizovací náklady kvůli vrtu

 

 

není vhodný pro každý pozemek

 

 

Do staré zástavby ano, ale jen za určitých podmínek

Nejvíce se tepelné čerpadlo hodí do novostaveb, kde je podlahové topení, radiátory a dobré zateplení. Není od věci umístit ho také do starých zástaveb, ale pouze pokud splňují určitá pravidla. Než si tepelné čerpadlo pořídíte, musíte přesně vědět, jaké jsou tepelné ztráty objektu, a zjistit si reálnou spotřebu tepla. Jakmile budete tyto informace mít, snadno si spočítáte přesnou návratnost investice. K výpočtu tepelných ztrát slouží různé online kalkulačky nebo si je můžete nechat spočítat odborníky. Omezení topného provozu představují buď nízké teploty (od cca -15 do -28 stupňů) nebo naopak vedra nad 45 stupňů. Právě kvůli vysokým teplotám se nedoporučuje stavět venkovní jednotku čerpadla k jižní straně domu, kde je v létě po celý den vystavena přímým slunečním paprskům.

 

Ušetříte na elektřině a obsluha je jednoduchá

Obvyklá návratnost počáteční investice do tepelného čerpadla je do 8 let. To se může zdát jako dlouhá doba, na druhou stranu počítejte s tím, že do budoucna se bude stále více tlačit na ekologičtější způsob vytápění, a za zmínku určitě stojí i inteligentní systém, díky kterému můžete tepelné čerpadlo ovládat na dálku přes chytrý telefon. Budete tak topit efektivněji a spotřeba elektřiny bude samozřejmě znatelně nižší než dosud.

 

Tip! Rádi vám připravíme návrh přímo na míru a hned zjistíte, kolik vás bude tepelné čerpadlo stát. 

6. 12. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

První tepelné čerpadlo sestrojil Robert C. Webber na konci 40. let 20. století a v České republice se začalo hojně využívat až po roce 2000. Jak přesně funguje a jaké přírodní zákony byly inspirací pro sestavení tepelného čerpadla?

14. 9. 2022
7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

Chcete vědět, jak vyřešit odhlučnění tepelného čerpadla? Inspirujte se naším článkem, ve kterém vám přinášíme praktické tipy, jak snížit hluk.

12. 9. 2022
Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Když už máte bazén, určitě se v něm chcete koupat častěji než jenom během tropických dní v létě. Abyste měli vodu teplou jako kafe, využijte tepelné čerpadlo speciálně určené pro bazény. Podle čeho ale vybírat?

8. 9. 2022
Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Chcete snížit spotřebu elektřiny v domě a hledáte nový zdroj vytápění, kterým nahradíte ten stávající? Pak je právě teď ten správný čas věnovat pozornost tepelnému čerpadlu. Jak funguje, jak vám pomůže snížit spotřebu elektřiny, kolik stojí a pro koho je vhodné?

15. 6. 2022
Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Tepelné čerpadlo je skvělým zdrojem vytápění i ohřevu vody. Na trhu je ale víc druhů a vy si nejste jisti, jak vybrat to správné? Poradíme vám, podle čeho vybírat, aby vám tepelné čerpadlo dobře sloužilo a byli jste s ním opravdu spokojení.

20. 4. 2022

Nejčtenější články