Vytápění

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Zdroj: Freepik.com

Dumáte, jak zvládnout letošní sezónu a především období zimy? Nemějte obavy. Bude to snazší, než si myslíte. Musíte ale změnit některé své návyky, aby to přineslo kýžené ovoce a spotřeba energie se skutečně snížila na minimum. V krátkosti si představíme jednotlivá opatření. Nebude vás to stát peníze, jen změnu často zažité denní rutiny. Vše je ale jen o zvyku. Podívejte se na těchto 5 opatření, která opravdu fungují.

Netopte tolik, rozdíl 3 stupňů znamená roční úsporu 1,20 MWh

Hodně lidí si zvyklo, že i během zimních měsíců chodí doma v kraťasech a tričku s krátkým rukávem. České domácnosti bývají obzvlášť přetopené. Hodně z nás chce mít doma víc než 21 °C, to je ale příliš. Snižte doma teplotu ideálně na 18 °C a teplotu kolem 20 °C si nechte jenom v obývacím pokoji, kde trávíte nejvíce času. Rozdílem 3 stupňů ročně spotřebujete o 1,20 MWh méně, což může dělat i 7 000 Kč (záleží na tarifu). Pokud přes den nejste doma, interiér pouze temperujte, a to ideálně na 15 °C. Zvykněte si doma nosit o jednu vrstvu oblečení navíc a obujte bačkory.

Větrejte rychle a intenzivně. Na ventilaci během zimy zapomeňte

Možná vás ani nenapadlo, že je správné větrání taková věda. A zřejmě proto většina lidí větrá špatně a přichází o cenné teplo. Během zimy rozhodně nenechávejte celý den otevřenou ventilaci. Vyhřáté stěny začnou rychle chladnout a teplota v místnostech bude klesat. Chcete-li doma vyměnit vzduch, otevřete celé okno a ideálně udělejte průvan. K tomu, abyste dosáhli výměny vzduchu a teplo zůstalo ve zdech, postačí 5 až 10 minut intenzivního větrání.

Využívejte topení efektivně a podrobte ho kontrole

Topení nesmí být ničím zakryté

Pokud jsou v pokojích radiátory, které nepoužíváte, rozhodně je vypněte. Zkontrolujte si také, zda před radiátory nemáte závěsy nebo nábytek. Aby se teplo z otopné soustavy optimálně šířilo do místnosti, nesmí před nimi být žádná překážka.

Hliníková fólie odrazí teplo zpět

Šikovným pomocníkem je i hliníková fólie. Její instalace za radiátory je velmi jednoduchý způsob, jak z nich vytěžit maximum. Teplo se odrazí od hliníkové fólie zpět do pokoje a nebude zůstávat ve stěně za radiátorem.

Odvzdušněte topení

Nezapomínejte ani na pravidelnou kontrolu radiátorů před topnou sezónou. Pokud to v topení rachotí a všechna žebra nehřejí stejně, pak máte pravděpodobně zavzdušněné topení a je třeba ho odvzdušnit. Je to velmi jednoduché. Klíčem uvolníte ventil na topení, dáte pod něj kbelík na horkou vodu, která bude z radiátoru po uvolnění ventilu odtékat, až se ven dostanou všechny vzduchové bubliny – a máte hotovo.

Nechte si udělat revizi otopné soustavy

Pokud bydlíte v bytovém domě a váš dům prošel například zateplením, je dost možné, že potřebujete revizi celé otopné soustavy, při níž se odborník podívá na stoupačky i jednotlivé radiátory a soustavu nastaví podle aktuálních potřeb domu.

Snižte spotřebu teplé vody

Nižší spotřeby vody dosáhnete opět změnou zažitých zvyků. Dejte sbohem koupání v napuštěné vaně a začněte se sprchovat. Snížíte tak spotřebu vody až o polovinu. Důsledně zkontrolujte, zda vám doma nekapou kohoutky nebo neprotéká záchod. Pokud ano, zbytečně vás tyto závady stojí spotřebu vody navíc. Nemusíte volat rovnou instalatéra. Zvládnete to i sami. Stačí k tomu pouze klíč na utažení, případně budete muset zajít do hobbymarketu a koupit nové těsnění, zjistíte-li, že je zpuchřelé. V bojleru natápějte vodu jen na 50 °C.

Vypínejte nepoužívané spotřebiče ze zásuvky a zkontrolujte jejich nastavení

Přemýšlejte také nad spotřebiči, které doma používáte. Častou chybou bývá špatně nastavená lednice. Ideální teplota chlazení je 5–7 °C. Během této teploty totiž nedochází k námraze potravin ani stěn lednice. Chladnička, která je nastavená například na 4 °C, namrzá, takže musí zvýšit výkon, a tím i spotřebu. Pokud námraza už vznikla, důsledně ji odstraňte, snížíte tím až ¾ spotřeby energie.

Vždy zhasínejte světla v místnostech, ve kterých nikdo není. Spotřebiče, které nepoužíváte neustále, jako je například počítač, vypínejte ze zásuvek. I ve stand-by režimu totiž spotřebovávají určité množství energie.

25. 11. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022
Kdy začíná topná sezóna a jak během ní topit v bytě nebo rodinném domě?

Kdy začíná topná sezóna a jak během ní topit v bytě nebo rodinném domě?

Zajímá vás, jak je to s topnou sezónou a co najdete ve vyhlášce? Máme pro vás i několik šikovných tipů ohledně vytápění bytu i rodinného domu, které se vám budou hodit.

2. 10. 2022

Nejčtenější články