Elektřina

Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Zdroj: Freepik.com

Proč vyřešit přepis energií co nejdříve?

Pokud se stěhujete na novou adresu nebo jste našli nového nájemníka či kupce pro svou nemovitost či došlo k úmrtí, je třeba zařídit přepis energií. Řešit byste to měli co nejdříve, aby nedošlo k černému odběru. Přepis energií bude snazší, pokud budou obě strany spolupracovat. Nenastane tak situace, kdy ten, kdo odchází, ukončí smlouvu a nový zákazník se přihlásí až s určitou časovou prodlevou. Během této doby, kdy k odběrnému místu není nikdo přihlášen a elektřina, resp. plyn, se dále odebírá, totiž dochází k černému odběru.

 

Tip! Máte podezření, že na odběrném místě došlo k černému odběru? Přečtěte si, jak to vyřešit.

 

V jakých případech je třeba přepis energií vyřešit?

  1. Nakupujete nebo prodáváte nemovitost.
  2. Přestěhovali jste se do nové pronajaté nemovitosti nebo pronajímáte nemovitost novému nájemníkovi.
  3. Došlo k úmrtí a vyřizujete pozůstalost.

 

Jak dlouho trvá přepis energií?

Délka celého procesu se odvíjí od toho, zda do hry vstupuje i změna dodavatele, nebo se jedná pouze o přepis energií od stejného dodavatele na jinou osobu. Pokud se bude měnit pouze zákazník, ale dodavatel zůstane stejný, přepis odběrného místa bude trvat zhruba 2 týdny. Budete-li zároveň vyřizovat změnu dodavatele, přepis může trvat i 1 měsíc.

 

Jak na jednoduchý přepis energií?

Nejjednodušší způsob přepisu je online. U nás se přihlásíte do aplikace MŮJ ČEZ a vše vyřešíte z pohodlí domova. Pokud ale preferujete osobní schůzku, není problém přijít za námi na pobočku – rádi vám s přepisem pomůžeme. Seznam kontaktních míst najdete zde.

 

K přepisu energií budete potřebovat následující dokumenty:

 

Jak postupovat, když s vámi původní odběratel nekomunikuje?

Někdy se může stát, že původní odběratel přestane komunikovat, ale vy potřebujete přepis energií vyřešit co nejrychleji. V takovém případě o tom určitě informujte dodavatele. Bude vám stačit čestné prohlášení, že původní odběratel není k dostižení a v nemovitosti už se nenachází. Dodavatel ho pak automaticky odhlásí a novým odběratelem se stanete vy.

 

Na co si dát při přepisu energií pozor?

V ideálním případě je dobré domluvit se s původním odběratelem a řešit přepis společně. Ne vždy to ale lze. Pokud původní odběratel podá žádost o ukončení smlouvy, ale neuvede v ní jméno nového odběratele, a zároveň si nový odběratel včas nesjedná uzavření smlouvy, může dojít nejen k černému odběru, ale také k demontování měřidla. Snažte se všechny dokumenty odevzdat dodavateli včas bez zbytečných časových průtahů a v případě problémů dodavatele o všem informujte.

 

24. 1. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

V situaci, kdy si vybíráte nového dodavatele elektřiny nebo plynu či budete měnit stávající smlouvu, je třeba přemýšlet o fixaci. Jedná se v podstatě o příslib, že během smluvené doby se vám nijak nezvýší cena za energie. Má to ale smysl v roce 2023, kdy platí zastropování cen energií?

3. 10. 2023
Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Loňský rok se nesl ve znamení kolísavých cen energií a finančních problémů, kterým čelila nejedna domácnost. Během energetické krize v roce 2022 měli občané možnost požádat si o celou řadu mimořádných příspěvků a finanční pomoci. Jak to ale bude v roce 2023? Zjistěte, na co máte nárok a co se od loňského podzimu změnilo.

17. 9. 2023
Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Zavedení elektřiny do novostavby není tak těžký proces, jak se může na první pohled zdát. Co vás čeká a nemine, než si doma konečně posvítíte?

4. 9. 2023
Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Ceny za energie se dost různí. Kolik zaplatí jedna osoba za elektřinu ve městě a jak je na tom celá rodina, která žije v menší obci v rodinném domě? Přinášíme vám dva modelové příklady.

22. 1. 2023
Platíte vysoké zálohy na energie? Co se změní a jak vše ovlivní zastropování cen energií?

Platíte vysoké zálohy na energie? Co se změní a jak vše ovlivní zastropování cen energií?

V současné době se řada domácností potýká s nepříjemným zvýšením záloh na energie. Jaké jsou povinnosti dodavatele a jak vaše faktury ovlivní zastropování cen energií?

20. 1. 2023

Nejčtenější články