Vytápění

Které plynové kotle jsou nejlepší?

Zdroj: Freepik.com

 

Kondenzační plynové kotle: Až o 5 000 kWh nižší spotřeba za rok

S plynovou přípojkou se otevírá možnost topit nebo ohřívat vodu pomocí plynu. Domácnosti používají buď standardní plynové kotle, nebo kondenzační plynové kotle, které v tuto chvíli převažují.

Starší klasické plynové kotle fungují na jednoduchém principu. Spalují plyn a teplo se pak rozvádí do celé otopné soustavy. Oproti tomu moderní kondenzační plynový kotel má vyšší účinnost, protože využijete ještě teplo ze spalin. Při průměrné spotřebě 18 000 kWh energie s klasickým plynovým kotlem můžete s kondenzačním plynovým kotlem ušetřit až 5 000 kWh.

 

Bez čeho se neobejdete, když pořizujete kondenzační plynový kotel

Kondenzační plynový kotel vás potěší tichým provozem a nenáročnou obsluhou. Nemusíte shánět palivo a přikládat, jako je tomu u kotlů na tuhá paliva. Čemu se nevyhnete, je napojení na odpad, protože při procesu ohřevu vzniká kondenzát, který musí někam odtékat. Pro odchod spalin budete potřebovat ještě speciálně vyvložkovaný komín. Nejčastějším materiálem je plast, který odolá teplotě spalin. Lze provést i výřez do stěny a spaliny odvádět přímo ven. Kondenzační kotel je také nutné pravidelně kontrolovat, třeba se službou typu ČEZ SERVIS VYTÁPĚNÍ.

 

Plynový kotel a ohřev vody

Kotlem samozřejmě nemusíte v domácnosti pouze topit, ale můžete jej využít i k ohřevu vody. Plynový kotel je k dostání ve třech variantách. Buď jako sestava kotle a externího zásobníku na ohřev vody (což je kvůli rozšířené možnosti výběru nejoblíbenější řešení), nebo jako kotel s integrovaným zásobníkem, který je součástí kotle. Poslední variantou je pak plynový kotel s průtokovým ohřevem vody, který je ale vhodný jen do menších domácností. Průměrná česká čtyřčlenná domácnost potřebuje zásobník na minimálně 180 až 200 l vody.

 

Podle čeho zvolit výkon plynového kotle? Měl by pokrýt tepelné ztráty

Pokud vybíráte plynový kotel, pak budete potřebovat znát tepelnou ztrátu objektu. Tento údaj většinou najdete v projektové dokumentaci. Nemáte-li ho k dispozici, je třeba si pozvat odborníka, který vám tepelnou ztrátu vypočítá, nebo využijte speciální online kalkulačku. Od tohoto údaje by se měl odvíjet výkon plynového kotle. Obecně platí, a to nejenom u plynových kotlů, ale i u elektrokotlů nebo tepelných čerpadel, že výkon zařízení by měl mít minimálně stejnou hodnotu v kWh, jako je tepelná ztráta objektu.

 

Ceny plynových kotlů a nejoblíbenější modely

Kondenzační plynový kotel seženete i za cenu kolem 40 tisíc korun. Tyto modely mají většinou průtokový zásobník na ohřev vody. Obvykle ale vyjde zhruba na 50 tisíc korun, dražší modely pak stojí 80 tisíc a víc. Mezi oblíbené a nejlépe hodnocené značky kondenzačních plynových kotlů patří Protherm, Buderus nebo německý výrobce plynových kotlů Viessmann. Plynový kondenzační kotel vybírejte ideálně po poradě s odborníkem, který zhodnotí celkový stav objektu, jeho tepelnou ztrátu, vezme v potaz i to, zda máte podlahové topení, nebo ne, zda budete používat kotel i na ohřev vody, a následně vám doporučí nejlepší řešení.

 

Tip: S námi se nemusíte o nic starat, pořiďte si plynový kondenzační kotel na klíč, a získáte kvalitní instalaci, pravidelný servis i kontrolu spalinových cest.

 

5. 5. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články