Vytápění

Přechod na kondenzační kotel

Zdroj: Freepik.com

 

Kondenzační plynový kotel jako efektivní náhrada starého kotle

Tento typ kotle funguje na jednoduchém principu. Během spalování vzniká pára, která u obyčejného kotle odchází komínem pryč. Kondenzační kotel ale umí tuto páru efektivně využít. Pára se ve výměníku kondenzuje působením studené vody, která se tak znovu ohřívá a vrací do otopné soustavy. Díky tomuto procesu se omezuje spotřeba plynu, protože kotel nemusí vodu tolik ohřívat. Mezi další výhody patří bezpochyby snadná obsluha, instalace, regulace výkonu, a hlavně vám odpadá starost se sháněním a uložením paliva, jako je tomu například u kotlů na tuhá paliva. Nevýhody jsou pouze dvě. Tou první je odvod kondenzátu a tou druhou nutnost vyvložkování komína. Podrobněji jsme výhody a nevýhody popsali v článku “Výhody a nevýhody kondenzačního kotle”.

 

Počítejte s odvodem kondenzátu, který napojte na odpad

Tím se dostáváme k samotné výměně kotle. U kondenzačního kotle počítejte se dvěma důležitými věcmi. Tou první je instalace odvodu kondenzátu. Při běžném provozu ho vzniká opravdu velké množství, takže musíte kondenzační kotel připojit k odpadu. Pokud by v technické místnosti nebo kotelně nebyl nainstalován vodovodní rozvod, dá se situace vyřešit ještě čerpáním kondenzátoru do kanalizace. Přečerpávací stanice je běžné příslušenství, které dostanete společně s kondenzačním kotlem.

 

Hliníkový komín musíte nahradit plastovými vložkami

Druhým úskalím je pak speciální vyvložkování komína, což je nutnost, bez které se neobejdete. Spaliny s nízkou teplotou by totiž nevyvložkovaný komín mohly značně poškodit. Aby se komín neničil, je potřeba do něj instalovat buď nerezové vložky, nebo ty plastové, které jsou pro kondenzační kotel úplně nejvhodnější. Pamatujte také na to, že komín byste měli nechat alespoň jednou ročně zkontrolovat, a prohlídku naplánujte ještě před začátkem topné sezóny.

 

Tip: Nechte návrh nejlepšího řešení na nás. Vše vám dodáme na klíč.

 

13. 4. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články