Vytápění

Výhody a nevýhody kondenzačního kotle

 

Foto: Fedcophoto, Bigstock


Plynový kondenzační kotel vytváří energii i ze spalin

V obyčejném plynovém kotli se při spalování paliva ohřívá voda nebo nemrznoucí kapalina, která dále poskytuje teplo domácnosti. Hlavní motivací pro pořízení je úsporné vytápění a ohřev vody, ekologický a čistý provoz a snadná regulace. Kondenzační kotel přináší ještě další výhodu – při nízkoteplotním provozu umí znovu využít i vodní páru se spalinami, které by jinak unikly komínem. Lze tak ušetřit i 20 % spotřeby plynu.

TIP: Na kondenzační plynový kotel můžete získat kotlíkovou dotaci nebo příspěvek z programu Nová zelená úsporám – v kombinaci se zateplením budovy lze z programu obdržet až 35 000 Kč.


Jak vybrat kondenzační kotel

Abyste správně vybrali plynový kondenzační kotel, musíte znát tepelnou ztrátu objektu. Ta se odvíjí od polohy domu, stavební konstrukce i úrovně zateplení. Tuto ztrátu by měl kotel pokrývat, ne však zbytečně naddimenzovávat. Dále si musíte spočítat, kolik teplé vody budete denně potřebovat. Pro dřez nebo napuštění vany postačí kotel s průtokovým ohřívačem, ale k nárazovému většímu odběru teplé vody se hodí kotel s bojlerem či zásobníkem. Čtyřčlenná rodina většinou vystačí se zásobníkem na cca 150 - 200 litrů, kotel pro průměrný rodinný dům má obvykle výkon 4–30 kW.

Jestliže bude kotel blízko obytných místností, zajímejte se o údaj o jeho hlučnosti. Zaměřte se i na minimální výkon kotle – čím je nižší, tím méně často bude kotel spínat, a tak se prodlouží jeho životnost i sníží jeho spotřeba. Výhodou je i zásobník na vodu z nerezavějícího materiálu.

Výhody a nevýhody kondenzačních plynových kotlů

Zkušenosti majitelů tohoto typu kotle hovoří pro jeho pořízení, a to zejména do částečně zateplených větších domů. Jaké má kondenzační kotel na plyn výhody a nevýhody?

Výhody plynových kotlů:

  • poloviční až zcela minimální množství emisí a toxinů uvolněných do ovzduší,
  • dostupné a bezpečné palivo v podobě zemního plynu, propanu nebo proban-butanu,
  • vysoce efektivní provoz s úsporou financí,
  • možnost připojit i doplňkový zdroj tepla,
  • čisté, nenáročné a snadno regulovatelné vytápění.

Regulace vytápění kondenzačním kotlem je možná i přes termostat nebo aplikaci. Foto: Erik Mclean, Unsplash

 Nevýhody plynových kotlů:

  • vyšší pořizovací cena kondenzačního plynového kotle,
  • nutnost instalace zásobníku při topení zkapalněným plynem nebo nemožnosti zřízení plynové přípojky,
  • komín musí být vyvložkovaný kvůli kondenzátu,
  • kotel musí být napojený na kanalizaci,
  • pravidelná údržba kotle a servis spalinových cest (revize 1× ročně).

TIP: Sjednejte si službu ČEZ SERVIS VYTÁPĚNÍ a my budeme myslet na revize za vás. Kontrola proběhne v jeden den a v případě poruchy máte k dispozici nonstop linku a zajištění opravy.

Obecně se plynové kotle vyplatí tam, kde je připravena plynová přípojka. Tu lze zřídit i dodatečně (případně zajistit externí nádrž na palivo), stejně jako stavební úpravy komínu atd. V takovém případě se však počáteční investice prodraží a její návratnost potrvá o něco déle. ČEZ vám pomůže s výběrem optimálního řešení i s financováním projektuzískejte nezávaznou nabídku po vyplnění formuláře.

 

Vyplatí se kondenzační kotel oproti jiným zdrojům vytápění?

U klasického rodinného domku o velikosti cca 120 m2 vycházejí roční provozní výdaje za vytápění a ohřev vody bez počátečních nákladů u různých paliv: 

  • tuhá paliva – až na 15 500 Kč,
  • klasický plynový kotel – až na 29 000 Kč,
  • kondenzační plynový kotel – až na 23 000 Kč,
  • tepelné čerpadlo na elektřinu – až na 18 500 Kč,
  • elektrický kotel – až na 42 000 Kč.

 Je však nutné vzít do úvahy i náročnost provozu, ekologickou stopu či možnou slevu v rámci čerpání dotace. Kondenzační plynový kotel tak poskytuje levnější alternativu vytápění a ohřevu s minimální zátěží pro ovzduší a se snadnou obsluhou.

 

9. 3. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články