Elektřina

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

 

Zdroj: Freepik.com

 Jak může dojít k odebírání elektřiny „načerno“?

Možná si řeknete, že tohle není váš případ. Vy přeci žádný černý odběr elektřiny neděláte. Vina nemusí být na vaší straně. Ale někdy je problém zjistit, kdo je za neoprávněný odběr skutečně zodpovědný. V některých zamotaných případech může být odpovědná za neoprávněný odběr i osoba, kterou s „napíchnutým“ odběrným místem pojí pouze určitý vztah. Jde například o vlastníka nemovitosti nebo třeba nájemce.

 Poškozeným je v případě nelegálního odběru, tj. krádeže elektřiny, distributor. Ale pokud dochází k opakovanému neplnění platebních povinností může být poškozeným rovněž dodavatel. 

Co zákon považuje za neoprávněný odběr elektřiny?

Tomuto tématu se podrobněji věnuje energetický zákon č. 458/2000 Sb. Ve stručnosti se za neoprávněný považuje odběr v těchto případech:

  • Smlouva není uzavřená nebo již skončila.
  • Při opakovaném neplnění platebních povinností
  • V místě odběru není elektroměr (měřicí zařízení bylo odinstalováno nebo vůbec nainstalováno nebylo).
  • K odběru elektřiny dochází z neměřené části (napíchnuté dráty).
  • Elektroměr byl upravený, tudíž měří chybně ve prospěch odběratele.
  • Elektroměr nebyl instalován distributorem nebo osobou pověřenou distributorem.

 

Pozor si dávejte i v případě, že vypovídáte smlouvu u stávajícího dodavatele, ale Váš odběr u nového ihned nenavazuje, nebo Váš dodavatel zkrachoval a blíží se konec zákonné lhůty režimu DPI (dodavatel poslední instance), ve které je nutné uzavřít novou řádnou smlouvu. Může zde vzniknout prodleva několika dní, kdy se stáváte černým odběratelem. Situace se zpravidla řeší dohodou mezi dodavateli, ale je dobré si to pohlídat, abyste předešli nepříjemnostem. Při delší prodlevě pak situaci řeší distributor jako neoprávněný odběr.

 Samostatnou kapitolou je pak úmyslný neoprávněný odběr elektřiny, který je považován za krádež. Vždy záleží na konkrétním případu a výši škody, ale ve většině případů neoprávněný odběr spadá do kategorie trestného činu a celá věc pak může skončit až u soudu. 

Jak vyřešit neoprávněný odběr elektřiny?

Vždy se vyplatí, když budete s distributorem či dodavatelem komunikovat.

Odběratel je samozřejmě povinen uhradit škodu způsobenou distributorovi či dodavateli. Do skutečné škody se započítává nejenom množství odebrané energie, ale také další náklady s tím spojené. V některých případech, kdy nelze přesně určit množství odebrané energie, může dojít k tomu, že distributor bude nucen stanovit množství odebrané energie výpočtem dle platné legislativy, a výsledná částka určená k náhradě škody může být několikanásobně vyšší než platba za běžný odběr.

Distributor samozřejmě umožňuje zákazníkům, kteří se do neoprávněného odběru dostanou, aby situaci vysvětlili i ze svého pohledu a s každým zákazníkem se snaží dohodnout na úhradě škody. 

 

Prevence neoprávněného odběru elektřiny

Doporučujeme předejít možným problémům pravidelnou kontrolou elektroměru a rozváděče, včasným placením záloh i okamžitým řešením případných nedoplatků na ročním vyúčtování. V případě, že zjistíte jakoukoli závadu na elektroměru nebo máte dojem, že s ním někdo manipuloval, ihned informujte distributora a situaci řešte. Vždy si také hlídejte aktuálnost a platnost smluv. Při odstěhování z bytu byste neměli zapomenout řádně a včas odhlásit odběr či vyřídit přepis na jinou osobu.

Dále je určitě vhodné, když zákazník kupuje nějakou nemovitost a přepisuje si na sebe smlouvu, aby si nechal odběrné místo zkontrolovat odbornou firmou, zda je zapojení celého rozvodu v pořádku a nemůže zde existovat skrytý neoprávněný odběr z minulého období.

 Tip: Pokud víte o neoprávněném odběru elektřiny, nahlaste nám podezření a situaci prověříme. Můžete tak předejít bezpečnostním rizikům, např. požáru způsobenému neodborným zásahem do instalace a zároveň chráníte svoji peněženku. Ve výsledku jsou to poctivě platící zákazníci, kteří na ty nepoctivé doplácejí.

 

7. 6. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022
Jakou spotřebu má vaše lednice za rok? Možná platíte zbytečně moc

Jakou spotřebu má vaše lednice za rok? Možná platíte zbytečně moc

Kolik energie si berou vaše spotřebiče, není věc, kterou je radno podceňovat. Staří žrouti elektřiny vás mohou ve finále přijít poměrně draho a leckdy se pak vyplatí investovat do nového, energeticky úspornějšího přístroje. A co taková lednice, která běží nonstop?

10. 5. 2022

Nejčtenější články