Plyn

Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Zdroj: Freepik.com

 

Kondenzační plynové kotle: Až o 5 000 kWh nižší spotřeba za rok

S plynovou přípojkou se otevírá možnost topit nebo ohřívat vodu pomocí plynu. Domácnosti používají buď standardní plynové kotle, nebo kondenzační plynové kotle, které v tuto chvíli převažují.

Starší klasické plynové kotle fungují na jednoduchém principu. Spalují plyn a teplo se pak rozvádí do celé otopné soustavy. Oproti tomu moderní kondenzační plynový kotel má vyšší účinnost, protože využijete ještě teplo ze spalin. Při průměrné spotřebě 18 000 kWh energie s klasickým plynovým kotlem můžete s kondenzačním plynovým kotlem ušetřit až 5 000 kWh.

 

Bez čeho se neobejdete, když pořizujete kondenzační plynový kotel

Kondenzační plynový kotel vás potěší tichým provozem a nenáročnou obsluhou. Nemusíte shánět palivo a přikládat, jako je tomu u kotlů na tuhá paliva. Čemu se nevyhnete, je napojení na odpad, protože při procesu ohřevu vzniká kondenzát, který musí někam odtékat. Pro odchod spalin budete potřebovat ještě speciálně vyvložkovaný komín. Nejčastějším materiálem je plast, který odolá teplotě spalin. Lze provést i výřez do stěny a spaliny odvádět přímo ven. Kondenzační kotel je také nutné pravidelně kontrolovat, třeba se službou typu ČEZ SERVIS VYTÁPĚNÍ.

 

Plynový kotel a ohřev vody

Kotlem samozřejmě nemusíte v domácnosti pouze topit, ale můžete jej využít i k ohřevu vody. Plynový kotel je k dostání ve třech variantách. Buď jako sestava kotle a externího zásobníku na ohřev vody (což je kvůli rozšířené možnosti výběru nejoblíbenější řešení), nebo jako kotel s integrovaným zásobníkem, který je součástí kotle. Poslední variantou je pak plynový kotel s průtokovým ohřevem vody, který je ale vhodný jen do menších domácností. Průměrná česká čtyřčlenná domácnost potřebuje zásobník na minimálně 180 až 200 l vody.

 

Podle čeho zvolit výkon plynového kotle? Měl by pokrýt tepelné ztráty

Pokud vybíráte plynový kotel, pak budete potřebovat znát tepelnou ztrátu objektu. Tento údaj většinou najdete v projektové dokumentaci. Nemáte-li ho k dispozici, je třeba si pozvat odborníka, který vám tepelnou ztrátu vypočítá, nebo využijte speciální online kalkulačku. Od tohoto údaje by se měl odvíjet výkon plynového kotle. Obecně platí, a to nejenom u plynových kotlů, ale i u elektrokotlů nebo tepelných čerpadel, že výkon zařízení by měl mít minimálně stejnou hodnotu v kWh, jako je tepelná ztráta objektu.

 

Ceny plynových kotlů a nejoblíbenější modely

Kondenzační plynový kotel seženete i za cenu kolem 40 tisíc korun. Tyto modely mají většinou průtokový zásobník na ohřev vody. Obvykle ale vyjde zhruba na 50 tisíc korun, dražší modely pak stojí 80 tisíc a víc. Mezi oblíbené a nejlépe hodnocené značky kondenzačních plynových kotlů patří Protherm, Buderus nebo německý výrobce plynových kotlů Viessmann. Plynový kondenzační kotel vybírejte ideálně po poradě s odborníkem, který zhodnotí celkový stav objektu, jeho tepelnou ztrátu, vezme v potaz i to, zda máte podlahové topení, nebo ne, zda budete používat kotel i na ohřev vody, a následně vám doporučí nejlepší řešení.

 

Tip: S námi se nemusíte o nic starat, pořiďte si plynový kondenzační kotel na klíč, a získáte kvalitní instalaci, pravidelný servis i kontrolu spalinových cest.

 

5. 5. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Bydlíte v menším bytě a zajímá vás, jakou budete mít roční spotřebu plynu? Máme pro vás modelový příklad, který vám napoví.

8. 6. 2022
Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Čeká vás výměna současného kotle a přemýšlíte o kondenzačním plynovém kotli? Máme pro vás několik tipů, na co při výměně nezapomenout. Kondenzační plynový kotel má totiž některá specifika, se kterými musíte počítat.

13. 4. 2022
Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

Rádi byste přešli na plyn, ale chybí vám plynová přípojka nebo si nejste jisti, zda ji vůbec máte? Poradíme vám, jak to zjistit a jaké kroky vás čekají. Dočtete se, jaké máte možnosti a kolik vás zavedení plynu bude stát.

30. 12. 2021
Jaký je postup připojení plynu do domu?

Jaký je postup připojení plynu do domu?

Chcete doma začít používat plyn, ale nevíte, jaké jednotlivé kroky vás čekají, jak dlouho to může trvat, co budete potřebovat a zda vás to bude něco stát? Máme pro vás praktické informace,  které vám dají odpovědi na otázky okolo připojení plynu.

21. 12. 2021
Co potřebujete vědět o revizi plynového kotle?

Co potřebujete vědět o revizi plynového kotle?

Vytápíte svou domácnost plynem? V tom případě byste neměli zapomínat na kontrolu plynového kotle. Díky pravidelným prohlídkám udržíte topné zařízení v dobrém stavu a ušetříte na energii. Přečtěte si, co všechno revize plynového kotle obnáší.

21. 9. 2021

Nejčtenější články