Plyn

Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Zdroj: Freepik.com

 

Kondenzační plynový kotel jako efektivní náhrada starého kotle

Tento typ kotle funguje na jednoduchém principu. Během spalování vzniká pára, která u obyčejného kotle odchází komínem pryč. Kondenzační kotel ale umí tuto páru efektivně využít. Pára se ve výměníku kondenzuje působením studené vody, která se tak znovu ohřívá a vrací do otopné soustavy. Díky tomuto procesu se omezuje spotřeba plynu, protože kotel nemusí vodu tolik ohřívat. Mezi další výhody patří bezpochyby snadná obsluha, instalace, regulace výkonu, a hlavně vám odpadá starost se sháněním a uložením paliva, jako je tomu například u kotlů na tuhá paliva. Nevýhody jsou pouze dvě. Tou první je odvod kondenzátu a tou druhou nutnost vyvložkování komína. Podrobněji jsme výhody a nevýhody popsali v článku “Výhody a nevýhody kondenzačního kotle”.

 

Počítejte s odvodem kondenzátu, který napojte na odpad

Tím se dostáváme k samotné výměně kotle. U kondenzačního kotle počítejte se dvěma důležitými věcmi. Tou první je instalace odvodu kondenzátu. Při běžném provozu ho vzniká opravdu velké množství, takže musíte kondenzační kotel připojit k odpadu. Pokud by v technické místnosti nebo kotelně nebyl nainstalován vodovodní rozvod, dá se situace vyřešit ještě čerpáním kondenzátoru do kanalizace. Přečerpávací stanice je běžné příslušenství, které dostanete společně s kondenzačním kotlem.

 

Hliníkový komín musíte nahradit plastovými vložkami

Druhým úskalím je pak speciální vyvložkování komína, což je nutnost, bez které se neobejdete. Spaliny s nízkou teplotou by totiž nevyvložkovaný komín mohly značně poškodit. Aby se komín neničil, je potřeba do něj instalovat buď nerezové vložky, nebo ty plastové, které jsou pro kondenzační kotel úplně nejvhodnější. Pamatujte také na to, že komín byste měli nechat alespoň jednou ročně zkontrolovat, a prohlídku naplánujte ještě před začátkem topné sezóny.

 

Tip: Nechte návrh nejlepšího řešení na nás. Vše vám dodáme na klíč.

 

13. 4. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Bydlíte v menším bytě a zajímá vás, jakou budete mít roční spotřebu plynu? Máme pro vás modelový příklad, který vám napoví.

8. 6. 2022
Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Tápete při výběru plynového kotle a nevíte, na co se zaměřit, abyste vybrali ten nejlepší? Poradíme vám, čím se řídit, a nastíníme, jakých úspor můžete dosáhnout.

5. 5. 2022
Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

Rádi byste přešli na plyn, ale chybí vám plynová přípojka nebo si nejste jisti, zda ji vůbec máte? Poradíme vám, jak to zjistit a jaké kroky vás čekají. Dočtete se, jaké máte možnosti a kolik vás zavedení plynu bude stát.

30. 12. 2021
Jaký je postup připojení plynu do domu?

Jaký je postup připojení plynu do domu?

Chcete doma začít používat plyn, ale nevíte, jaké jednotlivé kroky vás čekají, jak dlouho to může trvat, co budete potřebovat a zda vás to bude něco stát? Máme pro vás praktické informace,  které vám dají odpovědi na otázky okolo připojení plynu.

21. 12. 2021
Co potřebujete vědět o revizi plynového kotle?

Co potřebujete vědět o revizi plynového kotle?

Vytápíte svou domácnost plynem? V tom případě byste neměli zapomínat na kontrolu plynového kotle. Díky pravidelným prohlídkám udržíte topné zařízení v dobrém stavu a ušetříte na energii. Přečtěte si, co všechno revize plynového kotle obnáší.

21. 9. 2021

Nejčtenější články