Vytápění

Kotlíkové dotace 2022 a jak podat žádost?

Zdroj: Freepik.com

Aktualizováno: 30. 8. 2022

Aktuální informace o kotlíkových dotacích a povinnosti výměny starého kotle

Příjem žádostí o Kotlíkové dotace se liší podle jednotlivých krajů a tento rok končí. Vzhledem k prodloužení termínu na výměnu starého kotle ze září 2022 na září 2024 máte stále možnost požádat o dotaci z programu Nová zelená úsporám. Žadatelé dostanou na nový, úsporný zdroj vytápění až 50 % pořizovacích nákladů. Pro zjištění aktuální situace (Kotlíkové dotace se s největší pravděpodobností opět obnoví, aby bylo možné je využít při výměně zdroje vytápění) sledujte stránky Státního fondu životního prostředí České republiky.

 

Co byly kotlíkové dotace?

Kotlíkové dotace byly určeny na finanční podporu výměny nevyhovujících zdrojů tepla. V původním znění bylo, že od 1. září 2022 bude dle zákona o ochraně ovzduší z roku 2021 povoleno využívat kotle pouze 3. a vyšší emisní třídy dle ČSN EN 303-5. Podle aktuálních informací vláda posunula toto nařízení o 2 roky, a to na 1. září 2024. I tak ale nenechávejte výměnu kotle na poslední chvíli. Po tomto datu totiž bude používání starých, vysoce emisních kotlů nově pokutováno.

  • Pokud spadáte do kategorie nízkopříjmových domácností (s maximálním měsíčním příjmem 14 242 Kč čistého na každého člena rodiny; u důchodců se příjem vůbec nezkoumá), dotace vám pokryjí až 95 % pořizovacích nákladů. Po skočení Kotlíkových dotací můžete využít dotaci z programu Nová zelená úsporám.
  • Domácnosti, které nespadají do nízkopříjmové kategorie, mohou využít dotaci z programu Nová zelená úsporám. Tyto dotace pokryjí až 50 % pořizovacích nákladů.

 

Jak zažádat o dotaci z programu Nová zelená úsporám?

S podáním žádosti vám pomohou buď krajští úředníci, nebo ji za vás podáme my – v případě, že se rozhodnete například pro tepelné čerpadlo. Budete-li žádat na úřadě sami, pak si nezapomeňte vzít následující dokumenty:

  • formulář žádosti o poskytnutí dotace,
  • doklad o kontrole technického stavu a provozu původního zdroje tepla,
  • doklad o vlastnictví nemovitosti, kde je/bude nový zdroj tepla realizován,
  • fotodokumentaci stávajícího kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso.

 

Co musíte doložit po výměně starého kotle?

Výměnou starého kotle za nový celý proces rozhodně nekončí. Existuje totiž celá řada dokumentů, které je třeba doložit po realizaci projektu, jinak peníze nedostanete. Předložit musíte:

  • účetní doklady (faktury a bankovní výpisy),
  • fotodokumentaci nově instalovaného zdroje tepla,
  • doklad o instalaci a uvedení zdroje do provozu,
  • protokol o revizi spalinové cesty podle vyhlášky č. 34/2016, o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty (v případě, že je novým zdrojem tepla spalovací zdroj),
  • zprávu o montáži zpracovanou oprávněnou osobou.

 

Tip: Přečtěte si také, čím se vyplatí topit.

 

 

16. 12. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články