Plyn

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Zdroj: Freepik.com

 Co všechno ovlivňuje spotřebu plynu?

Abyste zjistili, jak velká bude vaše spotřeba plynu, odpovězte na následující otázky. Existuje několik faktorů, které celkovou spotřebu ovlivňují. Co mezi ně patří?

  • Na co plyn používáte? K ohřevu vody, na vaření, nebo vytápění?
  • Kolik času trávíte doma? Jste většinu dne pryč a stravujete se hlavně venku, nebo většinu dne zůstáváte doma?
  • Pokud plynem vytápíte, jaká je vaše komfortní teplota? I jeden stupeň navíc se promítne do vyúčtovací faktury.
  • Kolik členů má vaše domácnost? Jste sami, nebo byt obývá rodina?
  • Jaké jsou tepelné ztráty vašeho bytu? Čím horší izolace, tím víc protopíte, abyste dosáhli požadované teploty.

 

Parametry důležité pro váš finální výpočet roční spotřeby plynu

Ať už plynem topíte, vaříte na něm, nebo ho používáte k ohřevu vody, do roční spotřeby se promítne také počet členů vaší domácnosti. Obecně platí že 1 člen domácnosti spotřebuje na ohřev vody asi 1 430 kWh plynu ročně. U vaření pak jedna osoba spotřebuje zhruba 200 kWh zemního plynu za rok. Ale pozor, s nárůstem osob v domácnosti se spotřeba plynu nezvyšuje přímou úměrou, jak můžete vidět na obrázku.

 

 

Modelový příklad roční spotřeby plynu v malém bytě

Pojďme se podívat na modelový příklad roční spotřeby zemního plynu v malém bytě 2 + kk o rozloze 46 m². Bydlí v něm 2 lidé. Plyn používají k vytápění, vaření a ohřevu vody. Ročně tedy spotřebují 5 060 kWh na vytápění (jelikož jsou většinu pracovního týdne pryč, pravděpodobně to bude o trochu méně). Ve dvou lidech spotřebují na vaření 365 kWh plynu a na ohřev vody 2 580 kWh plynu. Jejich celková roční spotřeba plynu tedy činí asi 8 000 kWh.

 

Tip: Spočítejte si, na kolik vás vyjde spotřeba v naší kalkulačce spotřeby plynu. Hodit by se vám mohlo i několik tipů, jak ušetřit za vytápění během topné sezóny.

8. 6. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Tápete při výběru plynového kotle a nevíte, na co se zaměřit, abyste vybrali ten nejlepší? Poradíme vám, čím se řídit, a nastíníme, jakých úspor můžete dosáhnout.

5. 5. 2022
Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Čeká vás výměna současného kotle a přemýšlíte o kondenzačním plynovém kotli? Máme pro vás několik tipů, na co při výměně nezapomenout. Kondenzační plynový kotel má totiž některá specifika, se kterými musíte počítat.

13. 4. 2022
Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

Rádi byste přešli na plyn, ale chybí vám plynová přípojka nebo si nejste jisti, zda ji vůbec máte? Poradíme vám, jak to zjistit a jaké kroky vás čekají. Dočtete se, jaké máte možnosti a kolik vás zavedení plynu bude stát.

30. 12. 2021
Jaký je postup připojení plynu do domu?

Jaký je postup připojení plynu do domu?

Chcete doma začít používat plyn, ale nevíte, jaké jednotlivé kroky vás čekají, jak dlouho to může trvat, co budete potřebovat a zda vás to bude něco stát? Máme pro vás praktické informace,  které vám dají odpovědi na otázky okolo připojení plynu.

21. 12. 2021
Co potřebujete vědět o revizi plynového kotle?

Co potřebujete vědět o revizi plynového kotle?

Vytápíte svou domácnost plynem? V tom případě byste neměli zapomínat na kontrolu plynového kotle. Díky pravidelným prohlídkám udržíte topné zařízení v dobrém stavu a ušetříte na energii. Přečtěte si, co všechno revize plynového kotle obnáší.

21. 9. 2021

Nejčtenější články