Elektřina

Bezpečnost a první pomoc při zásahu elektrickým proudem

 

Zdroj: Freepik.com

 

Venku dodržujte 3 bezpečnostní pravidla, aby vám elektřina neublížila

Lidské tělo tvoří hlavně voda, která obsahuje různé soli ve formě iontů. A právě ty pak fungují jako vodič elektrického proudu. Proto je pro člověka elektřina nebezpečná. V její blízkosti buďte mimořádně opatrní a pozor dávejte hlavně na děti.

 

1.      Dbejte zvýšené opatrnosti v blízkosti elektrického vedení a spadlých vodičů

Někdy se děti baví tím, že do vodičů elektrického vedení házejí různé předměty. Když se ale vodič elektrického vedení přetrhne a dopadne na zem, je velmi nebezpečný a může zabíjet. Proto se ho nikdy nedotýkejte! Místo, kde je spadlý vodič elektrického vedení, urychleně opusťte., ale pozor! Při pohybu v okolí vodiče elektrického vedení je nutné dělat malé krůčky, abyste nestoupli do dvou oblastí s různým napětím. Dokud máte nohy blízko u sebe, je napětí v podstatě stejné. Ve chvíli, kdy se rozkročíte, riskujete úraz elektrickým proudem.

 

2.      Nikdy nelezte na sloupy a stožáry elektrického vedení, na vagóny ani do trafostanic

Elektřina není vidět, a přesto může zabíjet! Dokáže přeskočit i vzduchem na poměrně velkou vzdálenost. Nešplhejte proto na sloupy a stožáry elektrického vedení, ani na vagóny, nepřibližujte se k vodičům elektrického vedení. Právě tyto případy “hrdinství” končí většinou velmi tragicky, v lepším případě popáleninami s trvalými následky. Nikdy nevstupujte do trafostanic, nezasahujte do rozváděčů a dodržujte všechna upozornění výstrah a zákazů na bezpečnostních značkách na elektrickém zařízení!

 

Věděli jste, že ČEZ instaluje na sloupech a stožárech vysokého napětí kryty a ptákosedy, aby nedošlo k úrazu a úhynu ptactva?

 

3.      Pozor na bouřku a vodivé předměty

Během bouřky se objevují blesky, což jsou velmi silné elektrické výboje. Jako cíl si vybírají vysoké objekty, jako jsou stožáry, stromy, osamělé skály, ale i vodní plochy. Abyste co nejvíc snížili riziko zásahu bleskem, nezůstávejte za bouřky ve vodě a nikdy se neschovávejte pod stromy, ani do na první pohled bezpečné, skrýše ve skalním převisu.

 

Během bouřky si nelehejte na zem. Kontaktní plocha se zemí by byla příliš velká. Pokud není kam se skrýt, sedněte si na bobek a snažte se zůstat na špičkách s nohama u sebe, aby byl kontakt s půdou co nejmenší.

 

Buďte opatrní i doma!

      1. Do zásuvek nepatří cizí předměty ani prsty

Nejvíc ohroženou skupinou možného zásahu elektrickým proudem jsou děti. Právě nenechavé batolecí prstíky se mohou v nepozorovaný okamžik dostat k zásuvkám. Tam ale nepatří ani dětské prsty, ani cizí předměty, jako je šroubovák nebo hřebík. Máte-li malé děti, používejte pro jistotu záslepky do zásuvek.

 

2.      Elektrická zařízení držte dál od vody

Zvýšené opatrnosti dbejte také v koupelně, kde je vlhko. Nikdy nedržte například fén nebo holicí strojek a nestůjte přitom mokrýma nohama na dlaždičkách. Fén si nikdy neberte do vany. Tato pravidla platí samozřejmě pro všechny elektrické spotřebiče.

 

První pomoc při zásahu elektřinou

 Při úrazu elektrickým proudem je zásadní jednat rychle, ale ne ukvapeně.

Postup:

 

  1. Zraněného se nedotýkejte.
  2. Nejdříve odpojte přívod proudu (ideálně hlavní jistič).
  3. Pokud se to stane v místě, kde elektrické vedení nemůžete odpojit, vezměte nevodivý předmět (např. suchý klacek, násadu od smetáku) a odsuňte zraněného mimo elektrické vedení.
  4. Jakmile zraněný není v dosahu el. proudu zkontrolujte základní životní funkce, tj. zda komunikuje a dýchá. Pokud ano, i přesto volejte ihned sanitku (155,112). Člověk, zasažený elektrickým proudem, i přestože vypadá na první pohled v pořádku a zdráv, musí být vždy neprodleně vyšetřen lékařem!
  5. Pokud nedýchá nebo má přerušované dýchání, zavolejte sanitku (155,112), zorganizujte si pomoc z okolí (pokud je to možné) a zahajte resuscitaci: uložte zraněného na záda, zakloňte mu hlavu, zkontrolujte dýchání a průchodnost dýchacích cest a provádějte resuscitaci -podrobněji níže na obrázku; zraněného průběžně kontrolujte. Pokud je k dispozici defibrilátor, použijte ho dle pokynů přístroje.
  6. Zraněného resuscitujte do doby, než začne reagovat, nebo příjezdu záchranky.

 

Věděli jste, že pokud se člověk dotkne zdroje elektrického proudu, může dostat křeč do ruky, takže nebude schopen se zdroje pustit?

15. 5. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

V situaci, kdy si vybíráte nového dodavatele elektřiny nebo plynu či budete měnit stávající smlouvu, je třeba přemýšlet o fixaci. Jedná se v podstatě o příslib, že během smluvené doby se vám nijak nezvýší cena za energie. Má to ale smysl v roce 2023, kdy platí zastropování cen energií?

3. 10. 2023
Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Loňský rok se nesl ve znamení kolísavých cen energií a finančních problémů, kterým čelila nejedna domácnost. Během energetické krize v roce 2022 měli občané možnost požádat si o celou řadu mimořádných příspěvků a finanční pomoci. Jak to ale bude v roce 2023? Zjistěte, na co máte nárok a co se od loňského podzimu změnilo.

17. 9. 2023
Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Zavedení elektřiny do novostavby není tak těžký proces, jak se může na první pohled zdát. Co vás čeká a nemine, než si doma konečně posvítíte?

4. 9. 2023
Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Jste v situaci, že se stěhujete, pronajímáte si byt nebo kupujete novou nemovitost? Dřív nebo později přijde čas na přepis energií. Poradíme vám, jak na to.

24. 1. 2023
Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Ceny za energie se dost různí. Kolik zaplatí jedna osoba za elektřinu ve městě a jak je na tom celá rodina, která žije v menší obci v rodinném domě? Přinášíme vám dva modelové příklady.

22. 1. 2023

Nejčtenější články