Vytápění

Jak správně topit: Dosáhněte optimální teploty v pěti jednoduchých krocích

Zdroj: Bigstock

1.  Zbytečně nepřetápějte

Vnímání pocitu chladu či tepla je velmi individuální, obecně lze však říct, že teplota vnitřních prostor by se měla pohybovat okolo 20 až 21 °C. Spousta rodin má ale tendenci společnou domácnost přetápět, a to mnohdy až na 25 °C. Taková teplota však může ztížit výměnu vzduchu v místnosti, který následně ztrácí svou přirozenou vlhkost. Ta by se měla pohybovat v rozmezí od 40–60 %. Kvůli tomu může docházet k vysušování sliznic, které jsou následně náchylnější k onemocnění.

 Přetopený vzduch může být také rájem pro roztoče, kteří se v teplém prostředí rychleji množí a zhoršují zdravotní stav alergiků a astmatiků. Dlouhodobější pobyt v přetopených místnostech může vést i k bolestem hlavy, pálení očí či ke zhoršenému soustředění.

 

2.  Šetřete energii i peněženku

Kromě ohrožení svého zdraví riskujete při přetápění místností také vyšší náklady na spotřebu energie. Nezáleží pouze na době, po kterou místnost obýváte, ale zejména na čase, kdy se v domácnosti nikdo nenachází. Zkuste při odchodu do práce nastavit teplotu na termostatu a/nebo v aplikaci (např. k tepelnému čerpadlu) na 16 °C. Díky tomu prostor zbytečně nevychladne, místnosti se po vašem návratu rychle prohřejí a ušetříte energii na vytápění, a tím pádem i několik korun.

 

3.  Větrejte správně

Pokud často bojujete s plísněmi v domácnosti či s orosenými okny, pravděpodobně nevětráte správně. Jaké jsou tedy zásady správného větrání? Spíše než mírně a po celý den větrejte několikrát za den krátce a intenzivně. Platí však zásada, že čím je venku chladněji, tím kratší dobu větrejte, přičemž v zimních měsících by větrání nemělo trvat déle než 6 minut. Můžete ve svůj prospěch využít například průvan. Ve chvíli, kdy topíte, se kromě vzduchu ohřívá také vybavení domácnosti včetně zdí a podlah. V případě nárazového větrání průvanem se ochladí pouze vzduch, zatímco teplo ve zdech zůstává.

 

Zdroj: Bigstock

 

4.  Vyvarujte se nejčastějších chyb

Správné vytápění a větrání je tak trochu věda a člověk při tom může udělat spoustu chyb. Jak se jich vyvarovat? Začněte tím, že nebudete topit v době, kdy to není třeba. Optimální teplotu v místnosti vám může pohlídat termostat nebo chytrá aplikace k vašemu zdroji vytápění. Neblahý vliv na vytápění místnosti mohou mít také dlouhé záclony či závěsy a obestavěné radiátory. A to především z toho důvodu, že blokují volný průchod teplého vzduchu dál do místnosti.

 

Co se týče větrání, největší chyby se v domácnostech páchají v průběhu podzimu a zimy. V těchto měsících se rozhodně vyvarujte větrání skrze mikroventilaci, kdy je okno otevřené jen na malou mezeru. Místnost se totiž ochladí a trvá značnou dobu, než ji vytopíte na optimální teplotu. Navíc hrozí zamrzání kování okna a jeho následné poškození.

 

5.  Ve všech místnostech udržujte ideální teplotu

Teplota by rozhodně neměla být stejná ve všech místnostech. Je třeba ji přizpůsobit činnostem, ke kterým se jednotlivé pokoje využívají. Některé jsou navíc náchylnější ke tvorbě plísní než jiné. Například v koupelně může být vyšší teplota než v obývacím pokoji a zdaleka nejnižší teploty by se měly držet na chodbách či v ložnici. Kolik stupňů by mělo být v konkrétních částech vašeho bytu?

 

Místnost

Teplota

Chodba

10–15 °C

Ložnice

16–18 °C

Kuchyně

18 °C

Obývací pokoj

20–21 °C

Koupelna

24 °C

 

 

23. 3. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články