Elektřina

Revize elektroinstalace. Kdy se vás týká a kolik za ni zaplatíte?

Zdroj: Freepik.com

 

Kdy udělat revizi elektroinstalace?

Pokud se stěhujete do nového nebo u vás proběhla rekonstrukce, pak se revize elektroinstalace týká i vás. U nových elektrických zařízení, která jsou prvně uvedena do provozu, je revize elektroinstalace dokonce ze zákona povinná. Jsou i další situace, kdy je dobré revizi nechat udělat pro klid duše a vlastní bezpečí, byť to zákon výslovně nevyžaduje.

 

Co se schovává pod pojmem elektroinstalace?

Pod označení elektroinstalace spadají například zásuvky, vodiče, rozvaděče, jističe, vypínače, hromosvody, spotřebiče atd. Tyto věci se nacházejí v podstatě v každé budově, ať už se jedná o veřejný prostor, firmu, kancelář, nebo třeba rodinný dům či byt.

 

Revizní technik a kontrola elektroinstalace

Revizi by měl provádět odborník (revizní technik), který elektroinstalaci zkontroluje zrakem i hmatem. Ověří, že nikde netrčí uvolněné dráty, nejsou poškozené kabely atd., zatáhne za jednotlivé vodiče a provede kontrolní měření. Po všech úkonech dostanete revizní zprávu, ve které bude popsaný závěr prohlídky – tedy buď že je elektroinstalace schopna bezpečného provozu, nebo doporučení, co je třeba předělat. Některým zákazníkům jde pouze o to, dostat kladnou zprávu, což je poněkud krátkozraké. Hlavní roli totiž hraje bezpečnost, tu vám ale nepravdivý doklad o elektroinstalaci bez závad nezajistí.

 

Chyba v elektroinstalaci může skončit škodou na majetku i újmou na zdraví

Špatná elektroinstalace s sebou nese riziko zásahu elektřinou nebo vzniku požáru. Při takových nehodách pak vznikají i milionové škody a nezřídka dochází ke zraněním civilistů i profesionálních či dobrovolných hasičů. Podle statistik stojí za vznícením rodinného domu nebo rekreační chaty nejčastěji nedbalost, zanedbání bezpečnostních předpisů nebo technická závada. Co ušetříte za opravu elektroinstalace, pak snadno můžete ztratit v podobě škod na majetku a zdraví a přitom vám pojišťovna může odmítnout vyplatit pojistné plnění. Vše půjde na váš účet.

 

Periodická revize elektroinstalace by se měla provádět 1× za 5 let

Jak jsme již zmiňovali, výchozí revize by měla proběhnout, když je nutná kolaudace objektu a provedete-li v instalaci nějaké zásadní změny. Také důvěřujte svému instinktu a pozvěte si revizního technika, jestliže se vám cokoli nezdá. Pokud se vás nic z toho netýká, pak jednou za 5 let zajistěte periodickou revizi. Myslete na to, že se jedná o určitou prevenci, revize může odhalit různé skryté závady.

 

Kde sehnat a objednat revizního technika?

Hledáte ověřeného odborníka? Zapátrejte v databázi revizních techniků. Revizní elektrotechnik musí:

  1. být držitelem osvědčení dle § 7 zákona. 250/2021 Sb.
  2. mít oprávnění k provádění revizí, které vydává TIČR (Technická inspekce ČR) na základě předložených dokumentů (délka praxe, vzdělání, zdravotní stav) a vykonání písemné a ústní zkoušky.

 

Co si připravit před příchodem revizního technika?

Před každou revizí si pro technika připravte projektovou dokumentaci. Pokud ji nemáte, spojte se se stavebním úřadem, kde by vám měli po domluvě udělat kopii. Můžete si také nechat vypracovat tzv. pasport budovy. Dále jsou nutné záznamy o dosud provedených zkouškách a revizích elektroinstalace.

 

Cena revize elektroinstalace se odvíjí od velikosti objektu

Kolik bude revize elektroinstalace stát, se odvíjí od charakteristik objektu, který je potřeba zrevidovat. Například u bytu 3 + kk počítejte s asi 2 000 Kč. Revize elektroinstalace ve dvoupodlažním domě vás vyjde asi na 3 500 Kč.

 

3. 1. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

V situaci, kdy si vybíráte nového dodavatele elektřiny nebo plynu či budete měnit stávající smlouvu, je třeba přemýšlet o fixaci. Jedná se v podstatě o příslib, že během smluvené doby se vám nijak nezvýší cena za energie. Má to ale smysl v roce 2023, kdy platí zastropování cen energií?

3. 10. 2023
Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Loňský rok se nesl ve znamení kolísavých cen energií a finančních problémů, kterým čelila nejedna domácnost. Během energetické krize v roce 2022 měli občané možnost požádat si o celou řadu mimořádných příspěvků a finanční pomoci. Jak to ale bude v roce 2023? Zjistěte, na co máte nárok a co se od loňského podzimu změnilo.

17. 9. 2023
Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Zavedení elektřiny do novostavby není tak těžký proces, jak se může na první pohled zdát. Co vás čeká a nemine, než si doma konečně posvítíte?

4. 9. 2023
Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Jste v situaci, že se stěhujete, pronajímáte si byt nebo kupujete novou nemovitost? Dřív nebo později přijde čas na přepis energií. Poradíme vám, jak na to.

24. 1. 2023
Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Ceny za energie se dost různí. Kolik zaplatí jedna osoba za elektřinu ve městě a jak je na tom celá rodina, která žije v menší obci v rodinném domě? Přinášíme vám dva modelové příklady.

22. 1. 2023

Nejčtenější články