Vytápění
Energetická soběstačnost

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

 

 Foto: Erik Mclean, Unsplash

Polovina českých domů není zaizolována

Podle výzkumu agentury STEM z roku 2019 se 22 % českých domácností cíleně uskromňuje kvůli výdajům za energie. Na vině přitom nemusí být jen nízký finanční příjem, ale také nedostatečné zateplení nebo nekvalitně provedená, a tedy nefunkční termoizolace. Nezateplené obvodové stěny má přitom v Česku více než polovina domů.

 Zatímco jinde v Evropě je běžné vytápět obytné místnosti na 20 °C, Češi mají radši teplejší prostředí – většina z nich (62 % dotázaných) v zimě topí asi na 22 °C. Každým stupněm navíc však také stoupají náklady za vytápění, a to asi o 6 %.

 TIP: Na kolik byste měli optimálně vytápět jednotlivé místnosti? Prozkoumejte přehled optimální teploty dle ČSN.

 

Snižte své výdaje pomocí zateplení

Správně provedeným komplexním zateplením však můžete snížit náklady za vytápění o 50–80 %. Zateplení by optimálně mělo pokrývat fasádu, stropy i podlahu. Návratnost investice se počítá v řádu několika roků až desítek let – záleží na typu a velikosti zateplované plochy, použitém materiálu i postupu.

 

Kolik tepla uniká přes jednotlivé stavební součásti?

  • Obvodové stěny pustí až 25 % tepla.
  • Přes střechu uniká až 40 % tepla.
  • Okna a dveře propustí až 45 % tepla.

 

Foto: Alina Kuptsova, Pixabay

Výhody termoizolace

Díky termoizolaci rapidně snížíte náklady na vytápění, zároveň s ní vzroste hodnota vaší nemovitosti. Správně provedená termoizolace bez tepelných mostů pak přispívá ke zdravému prostředí bez výskytu plísní (teplota vnitřního povrchu obvodových stěn je vyšší a vzdálenější rosnému bodu). V létě vám pak zateplení pomůže udržet uvnitř domu příjemné chladnější klima. Díky dodatečné ochraně se prodlužuje životnost obvodové konstrukce. Izolace navíc poskytuje i různě silnou akustickou bariéru. Zde jsme také našli několik zajímavých triků na zchlazení interiéru, když se chcete vyhnout drahé klimatizaci.

 Tloušťka a provedení izolace závisí na typu konstrukce i na požadovaném zateplení. U standardních domů se zatepluje izolantem o šířce kolem 10–15 cm, nízkoenergetické stavby pak vyžadují tloušťku 25 cm a pasivní domy až 30 cm.

 

TIP: Díky ČEZ můžete mít optimální vytápění pro svou nemovitost na klíč. Poraďte se s našimi odborníky a získejte nezávaznou nabídku.

 

Typy nejoblíbenějších izolantů

V Česku je dlouhodobě nejoblíbenějším izolantem pěnový polystyren. Je lehký, pevný, snadno se tvaruje, mnohé vydrží a dům či byt bude chránit až 50 let.

Další oblíbenou variantou je zateplení minerální pěnou. Ta zároveň poskytuje i akustickou zábranu, je paropropustná a snadno se instaluje. Podobné vlastnosti má pak kamenná vlna, namísto ze skelných vláken se ale vyrábí z čediče.

Polyuretanem se zatepluje již přímo při stavbě domu, lze jej však aplikovat i do starších nemovitostí. Nanáší se nástřikem nebo se montuje ve formě desek. Výhodná je jeho nízká hmotnost a možnost volby mezi variantami s různými fyzikálními vlastnostmi a odlišnou paropropustností materiálu.

 Dalšími, méně využívanými izolanty je pěnové sklo, recyklovaná dřevěná vlákna, korek či umělé kamenivo z jílu. Pro dokonalé zateplení lze použít i termoizolační malty a omítky.

 

Pověrám o termoizolaci nevěřte

Izolace se navzdory mýtům vyplatí i u silných stěn. Někdy se lidé obávají také „uzavření“ vlhkosti v domě – stejně jako v nezateplených objektech i v těch zaizolovaných je nutné denně krátce a intenzivně větrat. Samotná izolace však určitě nezpůsobí výrazný nárůst vlhkosti, pórovitý materiál páry naopak odvádí pryč. Nicméně u zateplení polystyrenem je nutné dbát na správnou tloušťku materiálu. Slabá vrstva nepropustného polystyrenu na dobře izolující zdi může mít opravdu za následek kondenzaci vodní páry ve zdivu.

15. 2. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články