Elektřina

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

 


Zdroj: Anaïs MURITH, Unsplash

Pokud nechcete, aby se zdražení výrazně promítlo do vašeho rodinného rozpočtu, je potřeba nakládat s energiemi hospodárně. Jak na to?

1. Odvzdušněte topení

S blížící se zimou nadešel čas připravit topení v domácnosti na topnou sezónu. Zdají se vám radiátory vlažné i po otočení termostatické hlavice na nejvyšší stupeň? Zkontrolujte tlak v expanzní nádobě, filtry i pojistné ventily a nezapomeňte topení řádně odvzdušnit.

K tomu, abyste pokoje vyhřáli v nejkratší možné době, je také nutné zbavit se předmětů, které teplo zbytečně zadržují. Například okenní závěsy přehozené přes radiátor brání proudění tepla, které se tak nemůže dostat do odlehlejších částí místnosti. Pokud je to možné, překážky dejte včas pryč.

TIP: Plánujete koupi nemovitosti a chcete mít jistotu, že za energie nezaplatíte majlant? Nechte si od vlastníka předložit průkaz energetické náročnosti budovy. Přečtěte si, k čemu tzv.  a proč byste o něj měli vlastníka nemovitosti požádat ještě před podepsáním kupní smlouvy.

2. Vytápějte pokoje s mírou

I když všechna topení v domácnosti fungují, nemusejí běžet všechny současně, a ještě k tomu na maximum. Dlouhodobě vysoké teploty neprospívají zdraví ani vaší peněžence.

Vyšší teploty jsou vhodné pouze v místnosti, kde se zdržujete po většinu dne – například pro obývací pokoj bývá ideální teplota okolo 20–21 °C, zato v ložnici si během spánku vystačíte s teplotou v rozmezí 16–18 °C.

Chcete snížit výdaje za vytápění plošně? Někdy stačí snížit teplotu na termostatu o pouhý 1 °C a ročně můžete ušetřit i 5 % z celkových výdajů na energie.

3. Naučte se správně větrat

Zejména během topné sezóny se nevyplácí nechávat okna dlouho otevřená dokořán, protože dochází k nežádoucím tepelným ztrátám. Abyste úniku tepla z pokoje zabránili, větrejte krátce a intenzivně. Nejlepším řešením je po dobu 10-15 minut vpustit do místnosti čerstvý vzduch ještě před zapnutím topení.

4. Vyměňte zastaralý topný kotel za nový

Vytápíte domácnost kotlem, který však má nejlepší léta za sebou? Pořiďte si moderní plynový kotel, díky němuž snížíte své výdaje za energie a současně získáte jistotu, že topné zařízení splňuje všechny zákonem stanovené podmínky.

Zabráníte možným tepelným ztrátám, a pokud váš kotel pamatuje ještě minulé tisíciletí, vyhnete se také případným potížím – od září 2022 totiž platí zákaz vytápění kotli, které spadají do 1. nebo 2. emisní třídy (případně jejichž emisní třídu nelze vůbec zjistit), což platí většinou pro starší nebo podomácku vyrobené kotle.

Pokud kontrolní orgány zjistí, že doma stále využíváte nevyhovující zařízení, vystavujete se riziku pokuty až do výše 50 000 Kč.

TIP: Přečtěte si, co je potřeba zařídit, pokud  .

5. Otužujte se a šetřete (teplou) vodou

Podle průzkumu z roku 2019 připadá 15 % celkové spotřeby energií na ohřev vody. Jestliže chcete výdaje na ohřev vody snížit, máte několik možností:

  • myjte se více ve studené nebo alespoň vlažné vodě,
  • využijte k 
  • pořiďte si úspornější sprchové hlavice či perlátor,
  • namísto koupání se raději sprchujte (pět minut ve sprše vyjde ročně až třikrát levněji než koupání ve vaně).

Spoustu vody ušetříte také při čištění zubů nebo při holení. Stačí jednoduše otočit kohoutkem a vodu zastavit, pokud ji v danou chvíli nezbytně nepotřebujete.

K plýtvání vodou však nedochází jen při tělesné hygieně. Velké množství jí přijde nazmar také při mytí nádobí nebo praní. Chcete-li těmto situacím předcházet, vyzkoušejte následující tipy:

  • nádobí neumývejte pod silným proudem vody, raději si napusťte plný dřez,
  • myčku zapínejte tehdy, až bude opravdu plná,
  • pokud potřebujete vyprat jen pár kousků prádla, zvolte kratší režim.

V případě, že bydlíte v rodinném domě, jehož součástí je i rozlehlá zahrada, můžete za vodu ušetřit ještě více. Stačí si pořídit nádrž na vodu k záchytu dešťovky ze střechy (resp. okapového systému), která by se jinak pouze vsákla do půdy nebo odtekla do kanalizace.


Zdroj: Anna Atkins, Unsplash

Tu pak využijete při zalévání rostlin nebo v domácnosti pro splachování toalety. Vytvoříte si tak vlastní rezervoár užitkové vody, díky němuž lze ročně ušetřit až tisíce korun za vodné a stočné.

6. Zbavte se nehospodárných žárovek

Když odcházíte z místnosti, nenechávejte v ní svítit. Ušetříte nemalé peníze za elektřinu. Pokud navíc vyměníte klasické wolframové žárovky za LED žárovky, je možné ročně dosáhnout až 80% úspory energie.

Nevýhodou je jejich vyšší pořizovací cena, ale na rozdíl od běžných žárovek mají „ledky“ zpravidla mnohem delší životnost (průměrně 50 000 hodin). Investice se vám tedy v dlouhodobém horizontu stále vyplatí.

7. Všímejte si energetických štítků na spotřebičích

Hodláte si domů pořídit novou ledničku nebo pračku? Úspory energií dosáhnete již jejich správným výběrem.

Nabízené spotřebiče musejí být označeny tzv. energetickým štítkem, který poskytuje informace o výrobci i modelu přístroje, ale zejména roční spotřebu elektřiny v kilowatthodinách. Na základě uvedených údajů si lze s předstihem spočítat, kolik vás bude provoz zařízení přibližně stát.


Zdroj: Lissete Laverde, Unsplash

8. Vypněte přístroje v pohotovostním režimu

Dalším způsobem, jak snížit výdaje za elektřinu, je vypnutí energeticky náročných spotřebičů v tzv. stand-by režimu. Co to přesně znamená?

Přístroje ve stavu pohotovosti – například hi-fi systém, herní konzole nebo mikrovlnná trouba – totiž spotřebovávají určité procento energie, i když je právě nevyužíváte. To, že je zařízení připraveno k použití, signalizuje obvykle pouze nenápadně svítící dioda.

I běžná domácnost však odpojením přístrojů ve stand-by módu může během jediného roku ušetřit až 10 % z celkových nákladů na elektřinu.

Závěrem: Co si z toho vzít?

Jak tedy dosáhnout větší úspory energie? Držte se následujících rad:

  • Před začátkem topné sezóny zkontrolujte a odvzdušněte topení.
  • Nepřehánějte to s vytápěním pokojů v domácnosti.
  • Během zimy větrejte pouze krátce a intenzivně, abyste zabránili úniku tepla.
  • Vytápíte domácnost kotlem? Vyměňte staré topné zařízení za nové.
  • Dopřejte si občas i studenou sprchu. Pokud můžete, zužitkujte dešťovou vodu ze zahrady.
  • Staré a energeticky náročné žárovky vyměňte za ekonomičtější alternativu.
  • Při nákupu nových elektrických spotřebičů si přečtěte energetický štítek.
  • Odpojte z elektrické sítě spotřebiče v pohotovostním režimu.

Hledáte další tipy, jak ušetřit za energie? Stáhněte si našeho energetického rádce, v němž najdete plno užitečných tipů, jak platit za energie jen tolik, kolik opravdu musíte.

 

 

25. 11. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022

Nejčtenější články