Vytápění

Víte, jak správně vybrat kotel do domu?

 

Zdroj: Lupa.cz

Jak vybrat kotel?

Než se rozhodnete pro koupi konkrétního modelu kotle, odpovězte si nejdříve na následující otázky:

 

  • Čím chcete topit?
  • Jaký si představujete komfort vytápění?
  • Kolik chcete do kotle investovat?

 

 

Jakmile budete mít v těchto otázkách jasno, můžete se pustit do hledání toho správného kotle, ať už to je plynový, elektrický, nebo kotel na tuhá paliva. Ale pojďme postupně. Jaké máte možnosti?

Čím chcete topit?

Nejčastějšími druhy paliva pro kotle jsou:

 

  • tuhá paliva, jako je dřevo, palety či uhlí,
  • elektřina,
  • plyn.

 

 

Topení kusovým dřevem patří k nejlevnějším možnostem vytápění. Není však zrovna nejkomfortnější, jelikož je nutné dřevo sehnat a naštípat, následně ho uskladnit a do kotle pravidelně přikládat. To všechno vás stojí čas, energii i peníze. A také přitom musíte dbát na kvalitu dřeva a jeho vysoušení. Co se týče uhlí, jako zdroj vytápění je dnes již na ústupu, protože není ekologické a jeho uložení v objektu produkuje nepříjemný zápach a znečišťuje objekt všudypřítomnými prachovými částicemi.

 

Topíte uhlím nebo jinými pevnými palivy? Nezapomeňte, že od roku 2022 bude v ČR provoz kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy (kam spadá i uhlí) zcela zakázán.

 

Velmi často se proto topí elektřinou nebo plynem. Vytápění elektřinou se ale může prodražit, zejména pak v případě, že váš dům není dostatečně zateplen a vykazuje vysoké tepelné ztráty. Elektrokotle pro vytápění domu elektřinou jsou vhodné spíše pro nízkoenergetické stavby, pasivní domy a kvalitně zateplené budovy. 

 

V současnosti se jako ideální varianta jeví vytápění domu plynem. Zemní plyn je relativně levné palivo a plynový kotel je také velmi snadný na obsluhu. Výhodou je, že se ani v nemovitostech s vyšší tepelnou ztrátou náklady na vytápění nemusejí vyšplhat do závratných výšin. Samozřejmě to ale není pravidlem. Pokud se rozhodnete pro vytápění plynem, zvolte kondenzační plynový kotel.

 

Jaký si představujete komfort vytápění?

V tomto případě je řeč o náročnosti kotle na obsluhu, a tedy o jeho schopnosti řízení topného procesu v domě. Kotel by ideálně měl být snadný na používání a obsluhu, zejména co se týče kontroly nad jeho provozem a regulace výstupní teploty topné vody, která proudí do otopné soustavy. Nejlepší kotle řídí celý proces bez nutnosti fyzické obsluhy. Díky tomu, že se vše nastavuje automaticky, dokáže kotel nastavit také optimální a kvalitní spalování. I z toho důvodu jsou elektrokotle a kondenzační plynové kotle mnohem komfortnější co do jejich používání než kotle na tuhá paliva. 

Zdroj: Bigstockphoto.com

 

Kolik chcete do kotle investovat?

Možná se při pohledu na cenovku kotle lehce zděsíte, ale myslete na to, že jde o dlouhodobou investici a že se v ceně odráží životnost kotle, jeho vybavení i výkonnost.

  • Elektrické kotle do 30 000 Kč – mezi ty nejlevnější patří elektrické kotle s výkonem do 28 kW, které se hodí do většiny rodinných domů či bytů.
  • Plynové kondenzační kotle do 50 000 Kč – v této kategorii najdete nejmodernější plynové kotle. Co se týče výkonu, mají plynové kotle v této cenové kategorii výkonnost zhruba do 35 kW, a hodí se tak do běžné domácnosti. 
  • Kotle do 70 000 Kč – v této cenové relaci se už bavíme o kotlích s vychytanou technologií a speciálními programy. Jde většinou o ocelové či litinové kotle na tuhá paliva, které disponují vlastním zásobníkem a výkonem kolem 75 kW. Dále se může jednat o elektrické či plynové kondenzační kotle buď vyšších výkonů a/nebo s „chytrou“ technologií.
  • Kotle nad 70 000 Kč – připlatíte si za kotle s opravdu vysokým výkonem, které jsou vhodné na vytápění velkých prostor.

 

Jak vybrat elektrokotel?

Výhoda elektrokotle spočívá v jednoduché obsluze a ekologickém provozu. Je ale dobré počítat s tím, že jeho provoz bude nákladnější co se týče spotřeby elektrické energie z distribuční sítě. Můžete také získat zvýhodněný tarif pro vytápění elektřinou a jistě vás potěší i nižší pořizovací náklady a zároveň vysoká účinnost.

 

Akumulační kamna

Akumulační kamna využívají nízký tarif pro vytápění. Teplo se v nich akumuluje a postupně se pak během dne uvolňuje a dochází tak k vytápění místnosti. Nejlepší je ale používat je v nízkoenergetických stavbách a izolovaných objektech, které mají nízké tepelné ztráty. Jejich předností je možnost vytápění každé místnosti v domě zvlášť a regulace teploty podle potřeby.

 

Elektrický teplovodní kotel

Tento typ kotle má vysokou účinnost a často se využívá pro podlahové topení a radiátory. Kotel funguje na principu akumulace vody, kterou čerpadlo rozhání do trubek radiátorů v místnostech. Ovládá se nejčastěji termostatem či řídicí jednotkou.

 

Přímotop

Největší výhodou přímotopu je nízká pořizovací cena, jednoduché ovládání i údržba. S čím ale musíte počítat, je poněkud vyšší cena na účtu za elektřinu. 

Zdroj: Bigstockphoto.com

 

Zaměřte se také na výkon kotle

Požadovaný výkon kotle se odvíjí od rozlohy domu a jeho energetické náročnosti. Před koupí si proto zjistěte, jaké jsou tepelné ztráty vašeho domu, díky tomu získáte lepší představu o tom, v jakém rozmezí výkonu hledat. Poddimenzovaný nebo naopak předimenzovaný výkon kotle vás může přijít draho.

Na trhu zpravidla najdete elektrokotle o výkonu 2 až 60 kW, do běžné domácnosti ale bohatě stačí výkon kolem 4 až 28 kW. Vždy je však nejlepší nechat potřebný výkon zdroje vytápění spočítat odborníka, který do výpočtu zahrne také typ oken, úroveň zateplení, tepelné úniky, stáří domu a další faktory ovlivňující energetickou náročnost domu. A také se do tohoto parametru promítne to, zda budete kotlem pouze vytápět, anebo ho budete využívat i k ohřevu vody.

Komu se hodí elektrický kotel?

Elektrický kotel určitě nedávejte do starého domu, který vykazuje vysoké tepelné ztráty, pokud nechcete za elektřinu zaplatit jmění. Mnohem více se elektrokotle hodí do nízkoenergetických a kvalitně izolovaných staveb.

 

Jak vybrat plynový kotel

Cena plynového kotle je oproti tomu elektrickému o něco vyšší. Stejně jako u elektrokotle je i v tomto případě důležité zvolit správný výkon, který se počítá stejně jako u elektrokotlů, v úvahu se tedy bere jak velikost domu, tak jeho stáří, tepelné ztráty či využití kotle na ohřev vody. V případě plynového kotle myslete i na to, jakým způsobem propojíte kotel se spalinovou cestou.

 

Plynový kotel s odkouřením do komína – tento typ kotle je napojen na komín a všechny spaliny tak odcházejí komínem ven. Je ale nutné mít na paměti pravidelnou kontrolu a revizi jak kotle, tak i komína, a zároveň mít zajištěn dostatečný přísun vzduchu do místnosti s kotlem.


Plynový kotel s nuceným odtahem – označuje se někdy také jako turbo kotel a využijete ho tam, kde není možné připojit kotel na odtah do komína. U těchto kotlů se spaliny odvádějí pomocí integrovaného ventilátoru a odtahového systému ven, a to nejčastěji přes zeď nebo svisle přes střechu. Nejtypičtějším představitelem kotlů s nuceným odtahem jsou plynové kondenzační kotle.

28. 1. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články