Plyn

(Ne)bezpečné ovzduší. Jak funguje detektor plynu?

Zdroj: Unsplash.com

 

Proč si pořídit detektor úniku plynu?

Plynová topidla se stala (opět) hitem. Obliba plynového topení stoupá především mezi majiteli rodinných domů, kteří plynem vytápějí svá obydlí, nebo dokonce terasy. Jeho využití má ovšem i svá úskalí.

Vážný problém vzniká při nedokonalém spalování zemního plynu: do vzduchu se uvolňuje oxid uhelnatý, který ale nevidíte ani necítíte. Jeho přítomnost zaregistrujete většinou až ve chvíli, kdy už je příliš pozdě. Právě proto tento plyn získal nelichotivé přízvisko – tichý zabiják.

 

Dojde-li totiž k havárii spotřebiče a unikající plyn se začne hromadit v uzavřených prostorách, může  , která si nezřídka vyžádá nákladné opravy škod, nebo dokonce oběti na životech.  

Podobným událostem můžete předejít, pokud si v obytných prostorách domu nebo bytu nainstalujete detektor úniku plynu. Snadno tak ochráníte své obydlí i rodinu před nebezpečím.

Jak funguje detektor plynu?

Detektory plynu fungují podobně jako požární hlásiče. Jakmile přístroj zachytí ve větší míře únik plynu, neprodleně upozorní majitele zařízení, který tak může okamžitě podniknout kroky k nápravě nebo vyhledat pomoc.

Detektory úniku plynu využívají různé mechanismy, kterými je možné včas detekovat hromadící se škodliviny ve vzduchu.

Nejčastěji se setkáte s principem na bázi katalytického spalování. Detektory plynu reagují na změnu odporu vznikající na žhavém odporovém tělísku. Na trhu jsou k dostání také zařízení, která reagují na interakci plynu s elektrolyty. Další detektory měří index lomu světla, jehož hodnota se mění podle chemického složení okolních míst.

Pokud jde o napájení, nejčastěji se setkáte se třemi modely přístrojů:

  1. detektory úniku plynu na baterie,
  2. detektory plynu do zásuvky,
  3. kombinované hlásiče (využívají obou možností napájení).


1. Detektory úniku plynu na baterie

Tyto detektory je možné umístit téměř kamkoli – při jejich instalaci vás neomezuje vzdálenost elektrických zásuvek. Je však třeba dávat pozor, aby se baterie nevybily. Dvojnásobně to platí v případech, kdy jste plynový senzor nainstalovali v místech, kde se pravidelně nepohybujete.

Novější modely detektorů úniku plynu na baterie jsou proto vybaveny zvukovým upozorněním, který vás na vybíjející se akumulátor s předstihem upozorní.

2. Detektory plynu do zásuvky

U těchto modelů si nemusíte lámat hlavu se slábnoucí baterií. Detektor stačí zapojit do elektřiny a zařízení ihned začíná plnit svou funkci.

3. Kombinované hlásiče

Senzory je možné nabíjet jak přes baterii, tak zapojením do elektrické sítě podle vašich aktuálních možností a požadavků.


Zdroj: Unsplash.com

Čím se přístroje na detekci plynu dále liší?

Ať už se rozhodnete pro detektor plynu na baterie, nebo dáte přednost modelu s přípojkou do elektřiny, vyplatí se při výběru zařízení zohlednit i další parametry. Výčet těch nejdůležitějších najdete níže.

Počet funkcí

Přístroje s menším počtem funkcí jsou snazší na ovládání, a navíc při jejich nákupu ušetříte. Multifunkční detektory úniku plynu jsou sice cenově náročnější, ale dokážou detekovat větší množství hořlavých plynů (kromě samotného zemního plynu zachytí například již zmiňovaný oxid uhelnatý).

Hlasitost přístroje

Jednotlivé modely plynových hlásičů se liší i mírou hlasitosti. Ta se většinou udává v decibelech. Hlučnější přístroj oceníte, pokud detektor instalujete do odlehlejších míst jako třeba do kotelny nebo do sklepních prostor, kam zavítáte jen zřídka.

Citlivost detektorů

Na jakou dálku dokáže vybraný detektor odhalit zvýšený výskyt nežádoucích hořlavin v místnosti? Tuto informaci by měl výrobce uvádět v popisu výrobku. V případě, že dojde k úniku plynu, zařízení s vyšší senzibilitou upozorní na vzniklé nebezpečí rychleji a poskytne vám více času pro případnou nápravu situace.

Zařízení s displejem, nebo bez?

Nákladnější zařízení disponují LCD displejem, díky kterému získáte okamžitý přehled o koncentraci plynů v přilehlých prostorách. Takovýto detektor úniku plynu je navíc možné ovládat prostřednictvím chytrých aplikací i na dálku.

Cena

Nejspíš se ptáte, kolik za běžný plynový hlásič zaplatíte. V případě přenosného detektoru úniku plynu na baterie počítejte s investicí v řádu několika stovek korun. Ceny za technicky vyspělejší modely se mohou vyšplhat ke dvěma až třem tisícům korun.

Důležité doporučení závěrem: Nezapomínejte na revizi

Bez ohledu na to, pro jaký model přístroje se nakonec rozhodnete, mějte na paměti, že občasná revize – ať už se jedná o údržbu samotného detektoru, nebo kontrolu běžných kuchyňských spotřebičů – je nutností.

 

 

27. 7. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Bydlíte v menším bytě a zajímá vás, jakou budete mít roční spotřebu plynu? Máme pro vás modelový příklad, který vám napoví.

8. 6. 2022
Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Tápete při výběru plynového kotle a nevíte, na co se zaměřit, abyste vybrali ten nejlepší? Poradíme vám, čím se řídit, a nastíníme, jakých úspor můžete dosáhnout.

5. 5. 2022
Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Čeká vás výměna současného kotle a přemýšlíte o kondenzačním plynovém kotli? Máme pro vás několik tipů, na co při výměně nezapomenout. Kondenzační plynový kotel má totiž některá specifika, se kterými musíte počítat.

13. 4. 2022
Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

Rádi byste přešli na plyn, ale chybí vám plynová přípojka nebo si nejste jisti, zda ji vůbec máte? Poradíme vám, jak to zjistit a jaké kroky vás čekají. Dočtete se, jaké máte možnosti a kolik vás zavedení plynu bude stát.

30. 12. 2021
Jaký je postup připojení plynu do domu?

Jaký je postup připojení plynu do domu?

Chcete doma začít používat plyn, ale nevíte, jaké jednotlivé kroky vás čekají, jak dlouho to může trvat, co budete potřebovat a zda vás to bude něco stát? Máme pro vás praktické informace,  které vám dají odpovědi na otázky okolo připojení plynu.

21. 12. 2021

Nejčtenější články