Plyn

Jaký je postup připojení plynu do domu?

 

Zdroj: Pixabay.com/cs

 

Co vás čeká a nemine?

Pokud si potřebujete nechat připojit do domu plyn, pozor, ať nenaletíte na první „výhodnou“ nabídku od dodavatele plynu. Těch je několik desítek, s plynem obchodují a prodávají ho konečným zákazníkům. Distributoři plynu jsou jenom tři a jeden z nich vám bude přidělen podle toho, kam potřebujete zavést plynovou přípojku. Jejich hlavní náplní práce je péče o plynovody, výstavba a udržování sítě, připojování, správa a demontáž přístrojů, odečty plynoměrů a spolupráce s dodavateli. Mezi distributory plynu v České republice patří Pražská plynárenská, GasNet a EG.D.

Mapa územního rozdělení distributorů plynu. Zdroj: www.egd.cz

 

Vyplňte žádost o připojení plynu

Jakmile víte, pod kterého distributora spadáte, podejte u něj žádost o připojení plynu. Můžete to udělat přes online formulář nebo osobně na kontaktním místě. K tomu si připravte tyto informace:

  • vaše údaje
  • adresu odběrného místa
  • které spotřebiče budou připojené k plynu, jaký je jejich příkon
  • předpokládaná spotřeba plynu za rok
  • katastrální plánek

 

Během 30 dnů obdržíte smlouvu o připojení včetně návrhu způsobu připojení, návrhu přípravy odběrného místa a návrhu realizace zapojení plynové přípojky (pokud ji nemáte).

 

Sjednejte si technika, který vám nainstaluje potřebná zařízení

Až budete mít podepsanou smlouvu, sjednejte si návštěvu revizního technika, který provede tlakovou zkoušku a předá vám revizní zprávu. Jestliže je k pozemku plynová přípojka již zavedena, je všechno snazší a rychlejší. Pokud si nejste jisti, zda přípojku máte, zeptejte se distributora, ten to zjistí jednoduše podle přesné adresy. Následně si domluvte instalaci plynoměru a měřicích zařízení. Jakmile proběhne jejich montáž, můžete začít odebírat plyn.

 

Než zažehnete jiskru, může to trvat několik měsíců

Vzhledem k tomu, že je třeba podat žádost, uzavřít smlouvu a čekat, než vám distributor napojí plynovou přípojku, nainstaluje plynoměr, namontuje měřicí zařízení, může se doba od podání žádosti až do finálního zažehnutí plynu na vašem sporáku pohybovat v řádu měsíců. Vždy záleží na místě, do kterého se bude plyn zavádět. Počítejte ale s lhůtou 1–12 měsíců.

 

Když plynovou přípojku nemáte, projekt se prodraží a doba prodlouží

Může se stát, že na vašem pozemku plynová přípojka není. V takovém případě musíte zajistit její výstavbu a případné prodloužení plynovodu. Zajištění výstavby leží na vašich bedrech. Distributor vám nepošle technika, který vám zrealizuje výkop. Je na vás, abyste si na základě podepsané smlouvy s distributorem zajistili stavební povolení a následně objednali certifikovanou firmu, která vám provede výkop. Firma vám následně předá montážní dokumentaci, na kterou můžete čekat až 4 týdny.

 

Co by vás mohlo zaskočit

  • Pokud nejste vlastníkem nemovitosti, do které se bude plyn natahovat, budete potřebovat souhlas vlastníka (stačí čestné prohlášení), který přiložíte k žádosti.
  • Distributor plynu je vám přidělen podle území, kde se nemovitost nachází. Vy si ale vyberete dodavatele plynu, se kterým uzavřete smlouvu o dodávkách zemního plynu. První část procesu tedy řešíte s distributorem. Druhou část procesu s dodavatelem.
  • Dodavatele plynu vybírejte pozorně. Kolik za plyn zaplatíte, se odvíjí od poplatků, tarifů a dalších parametrů. Mezi dodavateli jsou rozdíly i kolem 20 %. Podívejte se na plyn od ČEZ zde.
21. 12. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Bydlíte v menším bytě a zajímá vás, jakou budete mít roční spotřebu plynu? Máme pro vás modelový příklad, který vám napoví.

8. 6. 2022
Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Tápete při výběru plynového kotle a nevíte, na co se zaměřit, abyste vybrali ten nejlepší? Poradíme vám, čím se řídit, a nastíníme, jakých úspor můžete dosáhnout.

5. 5. 2022
Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Čeká vás výměna současného kotle a přemýšlíte o kondenzačním plynovém kotli? Máme pro vás několik tipů, na co při výměně nezapomenout. Kondenzační plynový kotel má totiž některá specifika, se kterými musíte počítat.

13. 4. 2022
Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

Rádi byste přešli na plyn, ale chybí vám plynová přípojka nebo si nejste jisti, zda ji vůbec máte? Poradíme vám, jak to zjistit a jaké kroky vás čekají. Dočtete se, jaké máte možnosti a kolik vás zavedení plynu bude stát.

30. 12. 2021
Co potřebujete vědět o revizi plynového kotle?

Co potřebujete vědět o revizi plynového kotle?

Vytápíte svou domácnost plynem? V tom případě byste neměli zapomínat na kontrolu plynového kotle. Díky pravidelným prohlídkám udržíte topné zařízení v dobrém stavu a ušetříte na energii. Přečtěte si, co všechno revize plynového kotle obnáší.

21. 9. 2021

Nejčtenější články