Plyn

Víte, jak funguje elektroměr?

  

 

Zdroj: Pixabay.com

 

První elektroměr vynalezl T. A. Edison a vzhledem připomínal hodiny. Počátkem 20. století se tento přístroj stal běžnou součástí domácností, ve kterých zůstává dodnes, ovšem v poněkud pozměněné konstrukci.

 

Co je elektroměr?

Elektroměr, někdy označován jako elektrické hodiny, je zařízení, které měří spotřebu elektřiny v domácnosti. První elektroměry se podobaly hodinám – měly ručičky a číselník. Postupem času, jak šla technologie kupředu, se začaly používat moderní elektroměry, statické nebo impulsní. Druhů elektroměrů je více. Podobnost s klasickými ručičkovými hodinami byste u nich hledali jen marně.

 

Elektroměry uvádějí spotřebu elektřiny v kilowatthodinách (kWh), ty dnešní jsou také mnohem přesnější než ty první. Impulsní elektroměr vychází z počtu impulsů na 1 kWh a vedle měření spotřeby disponují i dalšími funkcemi, jako je měření maximální spotřeby nebo komunikace s počítačem a další.

 

K čemu slouží elektroměr?

Kromě samotného měření spotřeby elektroměr slouží také k vyhotovení vyúčtování za elektřinu. Jelikož je elektroměr instalován na rozhraní mezi distributorem elektřiny a jejím odběratelem, je na základě jeho měření pak účtována i spotřeba elektřiny. Jednoduše řečeno – díky tomuto malému přístroji distributor ví, kolik elektřiny jste v domácnosti spotřebovali a kolik budete za elektřinu platit. Cena elektřiny ale nezávisí pouze na spotřebované elektrické energii.

 

Přečtěte si, jak se skládá cena elektřiny v ČEZ.

 

Zdroj: Unsplash.com

 

Jak funguje elektroměr?

Princip elektroměru vlastně není tak složitý, jak by se mohlo zdát. Funguje totiž jako integrátor a měření probíhá přímo – proud prochází skrz elektroměr, nebo nepřímo – proud se odebírá měřicími transformátory obepínajícími přívodní fázové vodiče. Nutno také podotknout, že se liší princip fungování u mechanického indukčního elektroměru a elektronického impulsního elektroměru.

 

Mechanický indukční elektroměr – měření je založeno na počtu otáček kotouče v motorku. Tento motorek je poháněn vířivými proudy. Pak se tam nachází jádro s navinutou napěťovou a proudovou cívkou, které obepíná hliníkový kotouč. Díky tomu vzniká elektromagnetické pole působící proti poli vířivých proudů, a tak roztáčí kotouč. Právě na ten je napojeno počítadlo a vy můžete vidět otáčky v reálném čase.

 

Elektronický impulsní elektroměr – měření tímto elektroměrem je o něco jednodušší, vychází totiž z počtu impulsů v zabudovaném wattmetru a udává konstantu v impulsech za 1 kWh. V elektroměru se nacházejí přizpůsobovací členy, které měří činné a jalové složky napětí, které jsou pak dále přes převodník proudu a napětí a zesilovač vedeny do násobičky. Tam už probíhá násobení signálů napětí, následně se převede na impulsy a výsledek zobrazí na displeji.

14. 1. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Nejčastější problémy s plynovými kotli a co s nimi

Nejčastější problémy s plynovými kotli a co s nimi

Plynový kotel může mít řadu závad, kvůli kterým nefunguje tak, jak má. Jaké jsou ty nejčastější, s čím si poradíte sami a na co už je třeba zavolat servisního technika?

10. 8. 2023
Elektrické podlahové topení svépomocí. Kolik vás to bude stát?

Elektrické podlahové topení svépomocí. Kolik vás to bude stát?

Podlahové vytápění je jedním ze způsobů, jak doma získat příjemnou teplotu. Své využití najde v novostavbách i v objektech po rekonstrukci. Pokud jste někdy byli u někoho, kdo podlahové topení má, pak jste se do něj určitě zamilovali, protože teplo od nohou je obzvlášť během zimy velmi příjemné. Jestli o něm uvažujete, tento článek je přímo pro vás.

26. 1. 2023
Kontrola plynových kotlů a kotlů na tuhá paliva. Pozor na podvodníky!

Kontrola plynových kotlů a kotlů na tuhá paliva. Pozor na podvodníky!

Podle zákona o ochraně ovzduší musejí všichni majitelé plynových kotlů nebo kotlů na tuhá paliva pravidelně provádět kontrolu spalinové cesty. Jaká jsou pravidla, kolik to stojí a na co si dát pozor, abyste domů nepustili podvodníka, který jen vyinkasuje peníze, ale jeho kontrola vám nebude nic platná?

15. 12. 2022

Nejčtenější články