Vytápění

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Zdroj: Freepik.com

 

Jak vytěžit maximum tepla z topení v krbu? I dřevem se dá topit špatně

Hodně domácností topí v rodinných domech dřevem. To patří mezi levnější varianty vytápění. Okolo dřeva je sice dost práce (dřevo musíte nakoupit, případně dovézt, vyskládat, nechat vyschnout, naštípat, donést ke kamnům), ale cenově se to vyplatí. Problém nastává, když děláte při topení dřevem chyby, a tím pádem ze dřeva nedostanete tolik tepla, kolik byste chtěli. Příčin může být hned několik.

 

Špatně regulujete komínovou klapku

Na začátku se dřevo zapaluje, praská a musí se nejprve nahřát topeniště a komín. Klapka musí být zcela otevřená, aby se dovnitř dostalo maximum čerstvého vzduchu. Oheň pak plane jasným žlutým plamenem. Zčernalé sklo vám napoví, že během procesu spalování děláte někde chybu. Klapku zavírejte, až když se dřevo promění v hromádku žhavých uhlíků bez plamene.

 

Topíte nekvalitním „mokrým dřevem“

Čerstvé dřevo obsahuje až 60 % vody. Vysušené dřevo je několikanásobně výhřevnější a obsah vody je v něm až 3× nižší. Ideální doba vysychání dřeva jsou zhruba 2 roky. Vysychat by mělo správně vyskládané pod stříškou, aby na něj nepršelo a v mezerách mezi polínky proudil vzduch. Topením mokrým dřevem zbytečně spotřebujete hodně polínek, a přitom získáte méně tepla.

 

Odpadky vám zase tolik tepla neposkytnou

Nikdy nedávejte do kamen natírané, impregnované dřevo, dřevotřísku atd. Poškodili byste si tak komín, kouřovod a v konečném důsledku i životní prostředí. Komu jde z komína černý kouř, ten topí nekvalitním palivem. Zapomeňte na přikládání odpadky. Příliš tepla z nich nedostanete a spíš zkracujete životnost topeniště.

 

Tip! Někdy může být potíž v komínu. Ten byste měli nechat zkontrolovat ideálně 1× ročně. Přečtěte si jeden z našich starších článků, v němž jsme se rozepsali o revizi a kontrole komínu.

 

Zásady správného vytápění nejen v panelákovém bytě

V bytě vám odpadají starosti se dřevem a topíte buď plynem, nebo elektřinou. I tady existuje několik vychytávek, díky kterým doma zvýšíte teplotu a snížíte náklady na vytápění.

 

  • Umístěte za topení hliníkovou fólii, která odrazí teplo zpět do místnosti.
  • Větrejte krátce a intenzivně. Otevřete na pár minut okno dokořán a během topné sezóny nenechávejte otevřenou ventilaci.
  • Nezakrývejte radiátory závěsy, záclonami, sušáky na prádlo ani nábytkem.
  • Zavírejte dveře, abyste teplotu udrželi v jednotlivých místnostech.
  • Nastavte si správně termostatické hlavice na radiátorech.
  • Radiátory odvzdušněte, aby pracovaly správně.

 

Tip! Rádi byste se o úsporách energií dozvěděli víc? Podívejte se na naše ČEZ tipy. Najdete tam spoustu užitečných řešení, která vám pomohou zkrotit spotřebu.

 

U plynového kotle nezapomínejte na jeho pravidelnou kontrolu

Základem efektivního vytápění plynem je moderní a funkční kotel. Tím nejúčinnějším je plynový kondenzační kotel, který využívá teplo ještě ze spalin. Je ale potřeba dopřát mu pravidelnou kontrolu. Pokud nejste většinu dne doma, není třeba topit naplno. Ve vaší nepřítomnosti postačí udržovat teplotu například na 18 °C. Topení určitě nikdy zcela nevypínejte. Zdi by se ochladily a vám by trvalo dlouho, než byste místnosti vyhřáli. Kotel by zbytečně zvyšoval svůj výkon, a tím i spotřebu.

 

Tip! I plynový kondenzační kotel potřebuje pravidelnou kontrolu. Rádi se o ni postaráme a během jednoho dne vám zkontrolujeme kotel i spalinovou cestu. Termíny pravidelných kontrol ohlídáme za vás, stačí si sjednat ČEZ servis vytápění.

 

Nastavení elektrokotle během topné sezóny

Elektrokotel by měl mít výkon, který odpovídá energetické náročnosti budovy a jejím tepelným ztrátám. Některé kotle můžete ovládat pomocí termostatu, kde si nastavíte míru vytápění podle svých denních zvyklostí. Ráno tak můžete mít doma příjemné teplo a na dobu, kdy jste v práci, nastavíte pouze temperování třeba na 18 °C.

 

Úsporné vytápění tepelným čerpadlem

Tepelné čerpadlo má tu výhodu, že vám značně uspoří náklady na elektřinu a prakticky ho nemusíte obsluhovat. Jeho výkon řídí ekvitermní regulace topné vody podle venkovní teploty vzduchu. Pokud je topná křivka nastavená správně, budete mít doma stálou a příjemnou teplotu. Pokročilejší regulace využívá i vnitřní teplotní čidlo. To znamená, že pokud teplota v domácnosti poklesne, tepelné čerpadlo sepne a přitopí vám, abyste měli doma stabilní teplotu. Je to mnohem efektivnější než ruční regulace radiátorů.

 

Tip! Uvažujete nad pořízením tepelného čerpadla? Rádi vám připravíme návrh přímo na míru.

 

 

 

24. 11. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022
Kdy začíná topná sezóna a jak během ní topit v bytě nebo rodinném domě?

Kdy začíná topná sezóna a jak během ní topit v bytě nebo rodinném domě?

Zajímá vás, jak je to s topnou sezónou a co najdete ve vyhlášce? Máme pro vás i několik šikovných tipů ohledně vytápění bytu i rodinného domu, které se vám budou hodit.

2. 10. 2022

Nejčtenější články