Fotovoltaika

Solární panely jako součást střechy

pracovní plošinu

Zdroj: Unsplash

 Proč si pořídit solární panely na střechu

Jedním z hlavních důvodů instalace solárních panelů bývá finanční úspora. Pořizovací cena je sice vyšší, avšak účty za elektřinu se vám rozhodně sníží. Investice do fotovoltaiky by se vám mohla vrátit přibližně za 10 let v závislosti na typu systému, v určitých případech to může být i dříve. Můžete také čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám. Výše státního příspěvku může být až 225 000 Kč, ČEZ vám navíc dotaci kompletně zařídí a garantuje její získání.

 

TIP: ČEZ vám může pomoci s vlastním návrhem domácí elektrárny, abyste její potenciál využili skutečně naplno. Další výhodou fotovoltaické elektrárny je fakt, že vyrobenou elektřinu můžete využít také na ohřev vody, nebo si ji ukládat na pozdější využití do baterií. Lze ji také použít pro chod tepelného čerpadla a ohřev teplé vody, v létě pro chlazení a v mezidobí vytápění domácnosti za minimální náklady.

 

Solární panely jsou ekologické

Dalšími důvody, kvůli kterým se lidé rozhodují pro fotovoltaiku, jsou ekologičnost a určitá energetická soběstačnost. Nemusíte se totiž spoléhat na dodávku elektřiny pouze z okolních zdrojů, jelikož si ji pro vlastní potřeby vyrobíte sami. A to navíc šetrně vůči životnímu prostředí. Během dvou až tří let solární panely vyrobí tolik energie, kolik bylo využito na jejich výrobu a přepravu do Evropy.

 

Jak vybrat solární panely

Většina fotovoltaických panelů, které najdete na trhu, je vyrobena z křemíku. Liší se od sebe způsobem výroby, a tak můžete narazit na následující tři typy panelů.

  • Monokrystalické panely – vykazují nejvyšší účinnost a bývají nepatrně dražší, disponují však nejdelšími zárukami.
  • Polykrystalické panely – jejich výroba je levnější a jednodušší, a proto je pořídíte za nižší cenu, nicméně ve srovnání s těmi monokrystalickými mají nižší výkon a účinnost.
  • Amorfní panely – patří k méně rozšířeným a jsou nejméně účinné. Jejich velkou předností je schopnost vyrábět elektřinu i z rozptýleného světla. Díky tomu fungují velmi dobře i na podzim a v zimě.
 

Zdroj: Bigstock

 Umístění solárních panelů

Na účinnost solárních panelů má výrazný vliv také jejich umístění. Optimálního výkonu solárních panelů dosáhnete, pokud je nainstalujete na jižně situovanou střechu s náklonem přibližně 35 stupňů. Panely budou bez problémů fungovat i při východní či západní orientaci, v takovém případě ale počítejte s nižší výrobou než u jižní orientace. Nemusíte se bát, nejedná se o nikterak extrémní pokles. Mějte však na paměti i další faktory ovlivňující přísun světla, jako je stínící komín, koruny stromů nebo třeba dům vašeho souseda. Solární panely vám nainstaluje firma. V případě, že to děláte sami, použijte k instalaci pracovní plošinu, na které panely opatrně zvednete. 

29. 7. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla? Rádi byste rekonstruovali svůj dům a lépe ho zateplili nebo chcete víc využívat dešťovou vodu? Na spoustu aktivit, které souvisejí s obnovitelnými zdroji a energetickou úsporou, můžete čerpat peníze z dotačních programů. Které to jsou pro rok 2023, vám řekneme v článku.

27. 3. 2023
Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zajímá vás, zda se k fotovoltaice vyplatí virtuální baterie? Jak to vlastně celé funguje a skutečně se to finančně vyplatí?

20. 3. 2023
Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Máte doma fotovoltaickou elektrárnu a zajímá vás trochu podrobnější popis toho, z čeho se vlastně taková fotovoltaika skládá a jak vám doma vyrábí elektřinu ze slunce? Pojďme se na to podívat detailněji.

16. 9. 2022
5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Výroba vlastní elektřiny je skvělým krokem k nižší závislosti na dodavateli elektřiny a větší energetické soběstačnosti. Aby vám fotovoltaická elektrárna dobře sloužila a abyste využili její potenciál opravdu na maximum, je potřeba přenastavit si některé své zvyky nebo zavést nové.

16. 9. 2022
Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Výrobci solárních panelů uvádějí, že jsou téměř bezúdržbové. To je pravda, ale co dělat s prachem a pylem během jara nebo se sněhovou pokrývkou v zimě? Aby panely přijímaly dostatek slunečního záření a jejich výkon byl optimální, musíte povrch udržovat co nejčistší. Jak o ně správně pečovat?

13. 9. 2022

Nejčtenější články